Andijvie quiche

Andijvie quiche

Andijvie eten we eigenlijk voornamelijk in een stamppot rauwe andijvie. De ene keer met uitgebakken spekjes en geraspte kaas (lekker slecht, maar zo lekker) en de andere keer met geitenkaas, walnoten en zongedroogde tomaatjes. De eerste variant is overigens wel echt winters comfortfood, dan kunnen zowel lief als ik ons helemaal het schompes van eten. Maar dat terzijde. Andijvie eten we ook wel eens gekookt met een lik piccalilly, gekookte pieper en een bal gehakt en daar heb je je AVG-tje.

Dit keer wilde ik eens iets anders. Een quiche dus. Nu ben ik sowieso een fan van hartige taarten en quiches. Er staan er al best wat op de website, wat dacht je bijvoorbeeld van de Uienquiche of de Hartige Broccoli-taart met Gruyère? Het voordeel van dit soort gerechten is toch wel dat je het van te voren kunt maken en vlak voor het eten in de oven schuiven. Ideaal als je eens wat minder tijd hebt. Ook is het 9 van de 10 keer de volgende dag koud ook prima te eten als een lunchgerecht. Toch weer wat anders dan je bammetje kaas. En variatie schijnt goed te zijn, dus nog een reden om wat vaker een quiche of taart op tafel te zetten.

Andijvie is ook nog eens supergezond. Zit barstensvol vitamines en mineralen en zou bijvoorbeeld gifstoffen sneller uit je systeem kunnen werken. Dat is een fijne bijkomstigheid natuurlijk. Zelf vind ik het fijn dat andijvie op veel manieren te bereiden is. Rauw in salades of stamppotten, gekookt als gezegd met een lik piccalilly of lekker in de wok met een lepel ketjap en wat noten en champignons. Zoals ik al schreef, maakte ik er nu een quiche van. Een kwartiertje voorbereiden en de oven neemt het werk verder van je over. Laten we aan de slag gaan.

Wat heb je nodig?

  • 5 plakjes hartige taart deeg
  • handje patentbloem
  • 75 gram gesnipperde ui
  • 80 gram ongezouten cashewnoten in stukjes gehakt
  • 2 el olijfolie
  • 1 krop gesneden andijvie
  • 4 eieren
  • 125 gram crème fraiche
  • 100 gram geraspte grana padano

Wat ga je doen?

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Laat de deegplakjes ontdooien. Vet een quichevorm goed in en bestuif met een beetje bloem.
  2. Bestuif je werkblad met bloem en leg de deegplakjes op elkaar (vergeet de plastic folietjes niet te verwijderen). Rol met de deegroller het deeg uit tot het groot genoeg is voor je quichevorm. Draai het deeg zo nu en dan om of bij. Bekleed je vorm, snijd wat je te veel hebt bij de randen weg en prik wat gaatjes in de bodem.
  3. Verhit de olie in de pan en fruit nu de ui voor een minuut of 3. Voeg vervolgens de gesneden andijvie toe. De andijvie slinkt gauw. Blijf omscheppen en laat het vocht verdampen. Schep als laatste de cashewnoten door de andijvie en breng op smaak met flink wat peper.
  4. Klop in een kom de eieren los met de crème fraiche, de helft van de kaas en wat peper. Schep het andijviemengsel op het deeg. Schenk het mengsel van ei en kaas  er overheen en bestrooi met de rest van de kaas.
  5. Bak de quiche voor 30 tot 45 minuten af in het midden van de oven. Als de bovenkant te snel kleurt, leg er dan een aluminiumfolietje overheen. Je quiche gaart dan gewoon door, terwijl ze niet verder kleurt.

Eet smakelijk!

Andijvie quiche

 

Vind je de recepten en blogs nou leuk om te lezen en denk je, ik weet nog wel iemand die dat ook leuk vindt? Attendeer ze dan op deze blog, of op de Facebookpagina of Instagram Vind ik leuk!

Je mag natuurlijk ook altijd reageren hieronder! Word ik ook erg blij van én je helpt me er onwijs mee. Want onder andere door jouw reactie komt er meer verkeer naar Esther’s Keuken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.