Een grote pan balkansoep! Een stevige maaltijdsoep met pit!
Hoofdmaaltijd,  Recepten,  Soep,  Vlees

Een grote pan balkansoep! Een stevige maaltijdsoep met pit!

Maanden geleden liep ik door een Arabische supermarkt en dan loop ik langs schappen met ingrediënten waar ik nog nooit van gehoord had.. Daar houd ik van! Er verdwijnt dan van alles in mijn mandje en thuis ga ik kijken wat ik daar mee kan maken.  Zo belandde er een grote pot Ajvar pittig in mijn winkelmandje. Daar is overigens weinig Arabisch aan volgens mij, maar dat terzijde.

Ajvar in Balkansoep

Wikipedia leert dat Ajvar een smaakmaker is die voornamelijk bestaat uit aubergine en rode paprika. Zij vindt haar oorsprong in Macedonië en is erg populair in de Balkan. Op de website van Betty’s Kitchen vond ik een recept met Ajvar en daar heb ik uiteindelijk mijn eigen draai aangegeven en sindsdien komt de Balkansoep regelmatig op tafel In Esther’s Keuken. Ideaal bij feestjes, want een grote pan soep is zo gemaakt!

Wat heb je nodig voor een grote pan soep (9 liter pan)

  • 1 kg runderlappen (in blokjes gesneden)
  • 3 uien (gesnipperd)
  • 1 witte kool (fijngesneden)
  • 4 pruimtomaten
  • 1 pot Ajvar pittig (690 gr)
  • 2 el roomboter
  • zout en peper naar smaak
  • 3 liter water
  • eventueel peterselie ter garnering

Wat ga je doen?

  • Smelt de roomboter in een grote soeppan, bak de blokjes rundvlees aan en bestrooi met wat zout en peper.
  • Voeg de uien toe en bak deze even mee.
  • Leg de tomaten in plakken gesneden op het vlees en blus voorzichtig af met het water.
  • Voeg de fijngesneden witte kool toe en laat 1,5 uur op zacht vuurtje pruttelen.
  • Na 1,5 uur voeg je de inhoud van de pot Ajvar toe en laat je dit nog 1,5 uur mee pruttelen.

Serveer in een diepe kom met wat Turks brood!

Een grote pan balkansoep! Een stevige maaltijdsoep met pit!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: