Carrotcake met een frosting van zonnebloempitten

carrotcake

Carrotcake is natuurlijk hetzelfde als worteltjestaart, maar het klinkt misschien wat hipper. Op deze blog zijn meerdere zoete versnaperingen met wortel te vinden, zoals de Worteltjestaart afgetopt met chocola of de Muffins, met lekker veel wortel, noten en chocolade drizzle.

Deze carrotcake met een frosting van zonnebloempitten is gebaseerd op een paleo recept van Eet Paleo. Ik was op zoek naar een lekker recept die past in de richtlijnen van Paleo. Bijkomend voordeel van dit recept is dat ik mijn restje wortelpulp dat in de vriezer lag op kon maken. Het recept heb ik iets aangepast, zo heb ik hoeveelheden aangepast, maar ook ingrediënten vervangen. Het resultaat mag er zijn!

Wist je overigens dat de Nederlanders de oranje wortel hebben gekweekt? Het idee er achter was dat deze groente de Nationale kleur aan nam. Nou dat is gelukt.. Winterpeen kun je ook heel goed wat langer bewaren in de koeling, zo voorkom je dus dat je de hele week iedere dag wortel eet. Best handig dus. Al kun je de wortel natuurlijk ook juicen en de pulp in de vriezer bewaren tot een later moment. Dit heb ik in dit geval ook gedaan. Ik maakte een detoxdrankje en bewaarde de appelpulp (kan in de appeltaart!) en wortelpulp in de vriezer en nu maak ik er deze carrotcake van.

Bak je met me mee?

Wat heb je nodig voor deze carrotcake met een frosting van zonnebloempitten?

Voor de carrotcake

  • 200 g wortelpulp
  • 10 verse dadels zonder pit
  • 6 eieren
  • 100 ml olijfolie
  • 50g kokosmeel
  • 1 tl kaneel
  • snuf zout
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl vanille extract
  • 75g walnoten

Voor de frosting van zonnebloempitten

  • 125g zonnebloempitten
  • 90 ml havermelk
  • 3 el kokosolie, vloeibaar
  • 3 el agavesiroop
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl vanille extract

Hoe maak je de carrotcake?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een springvorm van 24 cm in of bekleed deze met een vochtig velletje bakpapier. Zelf gebruikte ik overigens 2 springvormen van 12 cm. Op deze manier kan er een de vriezer in voor een later moment.
  2. Week de ontpitte dadels voor een minuut of tien in kokend water. Giet deze daarna af en blend deze in een krachtige blender of keukenmachine samen met 1 ei tot een pasta. Voeg vervolgens de andere eieren toe samen met de gesmolten kokosolie, kokosmeel, kaneel, zout, baking soda en vanille extract. Blend dit tot een glad beslag. Als laatste voeg je de walnoten en de wortelpulp toe en pulseer je deze even mee.
  3. Stort het beslag in de ingevette springvorm(en) en bak de carrotcake af in een minuut of 40. Test met een satéprikker of deze gaar is, deze hoort er schoon uit te komen.
  4. Laat de carrotcake volledig afkoelen en maak ondertussen de frosting.
  5. De frosting maak je door alle ingrediënten voor de frosting in de keukenmachine of blender tot een gladde stevige massa te draaien. Eventueel kun je de frosting daarna nog een halfuurtje laten opstijven in de koelkast.
  6. Nu is het tijd om je carrotcake te bestrijken met de frosting. Eventueel kun je deze nog versieren met wat overgebleven wortelpulp en walnoten. Maak er wat leuks van zou ik zeggen en geniet er lekker van bij een kopje thee of koffie. Ook een ideale vervanger voor je ontbijt. Het leven moet je vieren immers en dat kan net zo goed met carrotcake!

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.