Chocolade-cranberry taart

chocolade-cranberry taart

Het is bijna Kerst en misschien ben je al wel helemaal gestrest van de gekte in de supermarkt of heb je nog niet bedacht wat het toetje moet worden tijdens het Kerstdiner. In dat geval heb ik een fijne tip voor je! Deze chocolade-cranberry taart maak ik eigenlijk al jaren rond de feestdagen en iedere keer wordt deze weer met smaak gegeten. Ik ontwikkelde het recept in 2016 voor mijn laatste bijdrage aan het radioprogramma Hotel Christoffel van Radio Roermond. In de periode juli 2015 t/m december 2016 had ik een maandelijkse bijdrage, waarbij ik een lekker recept ontwikkelde. In december 2016 kwam tijdelijk een einde aan het programma, maar de mannen zijn inmiddels weer in the air! Dit keer zonder keuken 🙂

De rubriek is verdwenen, maar de chocolade-cranberry taart is gebleven. Weer een mooi contrast van smaken door het zuurtje van de verse cranberries en het zoet van de dadels. Laten we aan de slag gaan met de chocolade-cranberry taart!

Wat heb je nodig?

Voor de topping:

  • 250 (diepvries) cranberry’s
  • 100 gr ongezouten roomboter
  • 6 el (palm) suiker
  • 1 el kaneel
  • 1 handje gemengde(ongezouten) noten

Voor de taart:

  • Keukenmachine
  • 250 gr ontpitte medjouldadels
  • 200 gr gemengde (ongezouten) noten
  • 4 eieren
  • 1 tl baking soda
  • 2 tl kaneel
  • 3 el cacaopoeder
  • paar druppels citroensap
  • 1 tl vanille aroma

Wat ga je doen?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Smelt in een steelpannetje de roomboter. Voeg daaraan de suiker en 1 tl kaneel toe en breng aan de kook.
  3. Schenk vervolgens het botermengsel in een siliconen bakvorm.
  4. Hak een handje gemengde noten fijn verdeel dit over het botermengsel.
  5. Verdeel vervolgens de cranberry’s (kan vers of uit de diepvries zijn) over het mengsel. Zet even weg.
  6. Maal in de keukenmachine de dadels en de noten fijn, zodat het een plakkerig mengsel wordt.
  7. Voeg de eieren, kaneel, baking soda, vanille aroma, cacao en citroensap toe en laat de keukenmachine het werk doen. Als het beslag wat de dik is voeg je een extra ei toe.
  8. Giet het mengsel bovenop het cranberry boter mengsel en bak voor een minuut of 40 de taart af in de oven.
  9. Controleer met een houten prikkertje of de taart gaar is. Blijft het prikkertje droog, is de cake gaar.
  10. Haal eventueel een mes langs de randen van de vorm en keer de vorm voorzichtig om op een bord.
  11. De cranberry’s liggen nu bovenop. Laat een cranberry toevallig los, druk deze nog even aan en laat de taart even afkoelen. De suikerboter hard nu uit.
  12. Vlak voor het serveren kun je de bovenkant eventueel nog bestrijken met wat opgewarmde jam, zodat de taart gaat glanzen.
  13. Serveer met een bolletje ijs!

 

Er staan overigens nog meer recepten op de site met cranberries: Taart! Met cranberries, appel, peer en vijgen.Cranberry muffins of Appel-cranberry plaattaart.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.