Chocoladesoesjes met kokosroom

chocoladesoesjes met kokosroom

In mijn kook- en bak carrière heb ik nog nooit soesjes gemaakt. Laat staan chocoladesoesjes met kokosroom. Daar komt vandaag verandering in!

Dit komt omdat de lieve Mandy van Mandy & More mij heeft gekoppeld aan Keukenbloem in het kader van de 5e editie van de #swiepswoepswap. Ik baseerde de chocoladesoesjes met kokosroom op een recept van haar. Mocht je je nu afvragen wat swiepswoepswap nu weer is, lees dan even eerdere blogs terug over de #swiepswoepswap, dit is namelijk alweer mijn 5e bijdrage. De vorige bijdrage was de verrukkelijke Pasta met citroen en aubergine.

Oké ik zal niet flauw zijn en even kort uitleggen wat dat nou is: Swiepswoepswapperen.. Het is heel simpel, je geeft je op bij Mandy dat je graag mee wilt doen en zij koppelt je dan aan een collega foodblogger en je kiest een lekker recept uit van zijn of haar website. Je mag er wat aan verbouwen of het origineel tot op de letter nauwkeurig volgen. Je hebt hier een maand tijd voor. Deze swoep is in januari, dus ik heb tot de 31e de tijd om iets te fabriceren Nadat je dit gerecht hebt gemaakt, maak je een instagrampost waarbij je netjes verwijst naar je swoeper, natuurlijk mag je daar een blogpost aan wijden, maar dat is niet verplicht.

Lactosevrij en vrijwel suikervrije soezen met een chocoladedip!

Zoals ik al schreef werd ik gekoppeld aan Keukenbloem en na wat neuzen op haar website besloot ik aan de slag te gaan met haar slagroom soezen. Het fijne van haar recepten is dat de meeste geen of nauwelijks suiker, lactose en/of tarwe bevatten. En gezien mijn intoleranties is dat alleen maar een hele fijne! Naast de swiepswoepswap is er nóg een challenge gaande in januari, namelijk die van Claudia van Food from Claud Nine! En wel de #soesjeschallenge. En laat ik dat met dit recept nou mooi combineren! Ik zeg win win!

Zoals gezegd heb ik tot vandaag nog nooit soesjes gemaakt, maar eigenlijk is het doodsimpel. Het kost alleen even tijd omdat je zo nu en dan moet wachten, maar geloof me als ik zeg dat het resultaat er mag zijn! Ik heb hier lactosevrije en vrijwel suikervrije soesjes voor je met een lekkere chocoladedip! Ze zijn dus niet zo zoet als je wellicht gewend bent. Ben je een zoetekauw voeg dan vooral wat extra agavesiroop toe. Laten we aan de slag gaan!

Wat heb je nodig voor chocoladesoesjes met kokosroom?

  • 150 gram water
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 90 gram gezeefd speltmeel
  • 4 medium eieren
  • 1 zakje vanille suiker
  • 400 ml kokosmelk (niet de light variant) in blik
  • 100 gram pure chocolade
  • 1 el kokosolie
  • 9 gr gelatinepoeder
  • garnering: bv kokosrasp

chocoladesoesjes met kokosroom

Hoe maak je de chocoladesoesjes met kokosroom?

  1. Allereerst zet je 24 uur van tevoren het blikje kokosmelk in de koelkast. Schud het vooral niet! Doordat je dit in een koude omgeving komt het vet / room naar boven drijven en blijft het water onderin. Dit vet / room schep je er de volgende dag makkelijk vanaf.
  2. Goed, 24 uur later begin je met het soezendeeg en verwarm je de oven voor op 220 graden. Verhit het water en de boter in een stelpannetje, zodat het een vloeibare substantie wordt. Als de boter volledig is gesmolten roer je dit goed door en voeg je direct het gezeefde speltmeel toe. Roer goed door tot het een egale substantie is. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
  3. Op het moment dat je de pan goed beet kunt pakken zonder je handen te verbranden is het deeg voldoende afgekoeld. Voeg vervolgens ei voor ei toe en voeg het volgende ei pas toe als deze volledig is opgenomen in het deeg. Het deeg wordt steeds dunner en is goed als je deeg in een “V” van je lepel afvalt. Ik had 4 medium eieren nodig.
  4. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en doe het deeg over in een spuitzak. Spuit op de bakplaat de soezen. Ik kon ongeveer 8 beste soezen maken. Zet nu de bakplaat in de oven en zet na 10 minuten de temperatuur terug naar 200 graden. In deze eerste tien minuten zullen je soezen gaan rijzen. Na een baktijd van ongeveer 20 minuten op 200 graden zijn je soezen gaar. Laat deze volledig afkoelen voordat je er verder mee gaat.

Almost there:

  • Als de soezen zijn afgekoeld ga je verder met de volgende stap en dat is het stijfkloppen van de kokosroom. Je hebt het vet / room uit het blik geschept. Wat over blijft kun je gebruiken in bv een havermoutpapje of in een curry of een soep. De room klop je stijf met 1 zakje vanille suiker (of 1 tl vanille extract en 1 tl agavesiroop) en 9 gr gelatinepoeder. Als de room stijfgeklopt is, doe je deze over in een spuitzak en prik je onder in de soezen een klein gaatje. Vul de soezen nu met kokosroom en zet de gevulde soezen even in de koelkast.
  • Tijd voor de chocoladedip. Smelt de chocolade met kokosolie au-bain-marie (een laagje kokend water in een pannetje met daarop een kommetje. Het kommetje raakt het water niet!). Als de chocolade volledig is gesmolten roer je deze goed door, zodat de kokosolie er mooi doorheen verdeeld is. Dip nu de soezen in de chocolade en garneer met bv kokosrasp. Zet nog even terug in de koeling voor je deze serveert.

chocoladesoesjes met kokosroom

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.