Gepofte knoflooksoep

Gepofte knoflooksoep

Deze gepofte knoflooksoep komt een beetje in de buurt bij de ALLER-lekkerste knoflooksoep ooit die ik heb gegeten in Tsjechië.

(Gepofte) knoflooksoep vond ik altijd een beetje spannend, want je hebt 3 weken later nog die grafsmaak in je giegel. Dat was een aanname dus, want dat valt reuze mee. Tijdens een korte vakantie naar Tsjechië jaren geleden bestelden we na een lange reisdag een aantal gerechten van de kaart om samen van te snoepen. Waaronder de knoflooksoep. En echt, die hele vakantie hebben we die soep ie-de-re dag besteld en gegeten. Nadien heb ik nooit het recept boven water kunnen toveren en zelfs op een andere locatie in Tsjechië heb ik die soep niet meer kunnen vinden.

Hoe leuk was het dat er in de Allerhande van Albert Heijn een recept voor gepofte knoflooksoep stond! Het recept heb ik gemaakt voor het diner op kerstavond met m’n schoonvader. Uiteraard heb ik het recept aangepast naar eigen smaak en wat ingrediënten geswapt, maar wat hebben we er van genoten. Het is niet helemaal de Tsjechische knoflooksoep, maar komt een aardig eindje in de buurt. Daar houden we van!

Wat heb je nodig voor een flinke pan gepofte knoflooksoep?

  • 3 bollen knoflook
  • 300 g gesnipperde uien
  • 30 g ongezouten roomboter
  • 3 el speltbloem
  • 375 ml haverroom
  • 1 liter water
  • 1 groentebouillontablet
  • garnering: bieslook + knoflookolie

Hoe maak je het?

  1. Allereerst verwarm je de oven voor op 160 graden en snijd je de bovenkant van de bollen knoflook af. Leg daarna de bollen knoflook op een met bakpapier beklede bakplaat in het midden van de oven. Pof gaar in 40 minuten. Haal daarna de knoflook uit de oven en laat afkoelen. Wurm daarna de tenen knoflook uit de bollen en zet even weg.
  2. Smelt de roomboter in een soeppan en fruit de ui voor een minuut of 5. Hierna mag de gepofte knoflook er bij samen met de speltbloem. Roer goed door voor een minuutje. Voeg vervolgens de haverroom, water en groentebouillonblokje toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat een half uurtje pruttelen.
  3. Pureer daarna de soep met een staafmixer en serveer in mooie soepkommen of glaasjes. Garneer met wat fijngeknipte bieslook en een paar druppels knoflookolie.

Geen zin in een knoflooksoep, maar wel een fijne soep? Probeer dan eens deze Bloemkoolsoep met een gerookte eendeborstspiesje.

Over Esther 211 Artikelen
Esther | 40+ | Getrouwd | 2 bonuskinderen | 3 poezenkinderen | reislustig | houdt van echt en puur eten | reiki | zet jezelf op 1 | natuurmens | geniet van de kleine dingen | fibromyalgie | tietze | brca2 gendrager | burnout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.