Gevulde speculaas
Recepten,  Zoet

Gevulde speculaas

Claudia van Food from ClaudNine bedenkt maandelijks de leukste challenges. Van het maken van je eigen zuurdesembrood (inclusief starter) tot aan het maken van baklava from scratch. Meestal doe ik niet mee, maar de challenge voor november was #sinterklaaschallenge. Kijk da’s niet zo moeilijk natuurlijk. Bij deze tijd van het jaar hoort de geur van speculaas. Dus ik had niet veel tijd nodig om te bedenken dat ik graag Gevulde Speculaas wilde maken.

Het geval wil alleen dat ik de ‘harde’ suikers (zoals kristalsuiker, bruine suiker, stroop etc) probeer te mijden. De afgelopen periode heb ik die iets te veel gegeten en mijn lichaam reageert daar niet al te best op. De ontstekingen in mijn borstkas (syndroom van Tietze) zijn weer veelvuldig aanwezig. Hoog tijd dus om de suikers zoveel mogelijk te schrappen of iig met mate te gebruiken. Deze gevulde speculaas is dan ook een stuk minder zoet dan de gevulde speculaas die je kant en klaar in de winkel koopt.

Wat heb je nodig voor 16 stukken?

Voor de spijs
  • 200 gram amandelmeel
  • 60 gram ahornsiroop
  • 3/4 geklutst ei
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel citroenrasp
Voor het speculaas
  • 150 gram speltmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 75 gram verse medjouldadels
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
  • 100 gram gesmolten kokosolie
  • 60 ml amandelmelk
Extra:
  • 1/4 geklutst ei
  • 16 halve amandelen
  • 1 brownieblik

Wat ga je doen?

  1. Mocht je geen verse dadels hebben, laat dan je dadels een minuut of tien weken in kokend water (nadat je ze ontpit hebt). Meng daarna de ingrediënten voor het speculaas tot een soepel deeg. Ik gebruikte hiervoor de keukenmachine. Hierdoor waren de dadels meteen vermalen. Verpak je deeg vervolgens in vershoudfolie en leg in de koelkast voor minimaal een uur. Hierdoor kunnen de smaken goed in elkaar trekken.
  2. Vervolgens maak je de amandelspijs door de ingrediënten door elkaar te roeren met een vorm. Ook dit verpak je in vershoudfolie en mag even de koelkast in.
  3. Als je deeg lang genoeg in de koeling heeft gelegen verwarm je de oven voor op 180 graden. Bekleed dan het brownieblik met een vochtig bakpapiertje.
  4. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel dit in 2 stukken. Werk snel, het deeg wordt al gauw te warm, waardoor het gaat plakken! Bekleed met de helft van je deeg het brownieblik. Je kunt het deeg eventueel tussen 2 vellen bakpapier met de deegroller bewerken. Blijft het plakken aan je vingers, maak ze dan vochtig.
  5. Vervolgens mag je het amandelspijs verdelen over het deeg. Als laatste het laatste deel deeg er overheen verdelen en goed verdelen met je vochtige vingers of een vochtige vork.
  6. Strijk het restant ei met een kwastje over de gevulde speculaas en garneer met de amandelen. Je kunt alvast met een mes 16 vakken insnijden. Snijd niet te diep in!
  7. Dan is de tijd aangebroken om de oven het werk te laten doen. Schuif de gevulde speculaas de oven in en geef dit zo’n 45 minuten. Ondertussen komen jou heerlijke geuren tegemoet en vergt dat wel iets van je geduld. Als de gevulde speculaas klaar is, mag je deze eerst volledig af laten koelen op en rooster, voordat je deze aansnijdt en serveert. Moeilijk, I know! Maar anders breekt de speculaas in kruimels. Zou zonde zijn toch?

Geniet ervan!

 

Overigens zou ik het waanzinnig leuk vinden als je hieronder laat weten wat je van dit recept vindt of even een like uitdeelt 🙂 Weet ik ook dat de blog gelezen wordt haha.

Mocht je deze gevulde speculaas gaan maken, of een ander gerecht uit Esther’s Keuken maken, dan vind ik dat leuk als je dat deelt op de Facebookpagina of Instagram met de #esthers_keuken of #lekkerleveninbalans

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: