Hoofdmaaltijd, Lunch, Ontbijt, Recepten

Harde broodjes

Harde broodjes

In het weekend houd ik er van om wat uitgebreider te ontbijten. Meestal laat ik bij mijn boodschappen dan afbakbroodjes bezorgen. Maar zelf harde broodjes maken is niet zo moeilijk. Sommige mensen vinden de kneedwerkzaamheden zelfs rustgevend. Zover wil ik niet gaan, maar ik vind het altijd wel tof om te weten waar je voedsel vandaan komt en dat je exact weet wat er in zit. Zo doende maakte ik dit keer eens harde broodjes. Ik gebruikte deze voor de Rode-koolburgers, maar je kunt ze natuurlijk voor meerdere doeleinden gebruiken.

Wat heb je nodig voor 4 tot 6 broodjes

  • 250 gram patentbloem
  • 5 gram zout
  • 5 gram instant gist
  • 10 gram zachte boter
  • 160 ml koud water

Wat ga je doen?

  • Meng bloem, zout, gist, boter en driekwart van het water in een kom. Kneed door elkaar. Wanneer het zich begint te binden voeg je het restant van het water toe. Kneed tot het deeg zacht en elastisch is.

En ja het deeg blijft plakken aan je vingers, maar net op het moment dat jij het deeg door de keuken wilt slingeren omdat het zwaar en stom is, begint zich een mooi soepel deeg te vormen. Althans dat is het idee.

  • Maak een mooie bal van het deeg en leg deze in een ingevette kom. Bedek deze nu met een schone theedoek en laat voor minimaal een uur met rust. Deze tijd benut het deeg om zich minstens te verdubbelen.
  • Haal na deze rijstijd het deeg uit de kom en leg deze op een met bloem bestoven werkblad. Druk de lucht er uit en verdeel in 4 tot 6 gelijke stukken.
  • De volgende stap is er mooie gelijke bolletjes van te maken. Dit doe je door een bolletje deeg op het werkblad te leggen, je hand er om heen te leggen en vervolgens je hand te rond te draaien. In je handpalm vormt het deeg zich nu tot een mooi gelijkmatig bolletje.
  • Leg alle bolletjes nu op een met bakpapier bekleed bakblik en bedek deze wederom met de schone theedoek. De rijstijd is ook dit keer minimaal een uur en als het goed is zijn de broodjes weer verdubbeld in volume. Let er daarom op dat je de bolletjes niet te dicht bij elkaar op het bakblik legt.harde broodjes
  • Na de rijstijd snijd je de broodjes in met een scherp mes. Ik heb gekozen voor een kruis, maar je kunt het zelf zo creatief maken als je maar wilt.
  • Giet heet water in de braadslede die je op de bodem van de oven zet en bak de broodjes voor 15 tot 20 minuten af in de oven. Ze zijn klaar als ze goudbruin zijn en hol klinken als je op de onderkant klopt.

De broodjes zijn te serveren bij een luxe ontbijt, maar wat dacht je van een broodje Rode-koolburger?

Harde broodjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *