Hartige Broccoli-taart met Gruyère
Hartige taarten en quiches,  Hoofdmaaltijd,  Lunch,  Recepten

Hartige Broccoli-taart met Gruyère

Het lijkt er een beetje op dat ik in mijn hartige taarten periode zit. Vandaag heb ik namelijk een recept voor een hartige broccoli-taart met Gruyère. Dit keer niet uit een kookboek, maar uit mijn grote verzameling foodmagazines. In Smult magazine stond een lekker hartig taartje dat meer bedoeld was als voor- of tussengerecht. Mijn variant heb ik op dat recept gebaseerd.

Week zonder vlees

Morgen start de week zonder vlees weer. Zelf doe ik er dit keer niet aan mee, maar we eten wel regelmatig vegetarisch. Ons streven is om per week voornamelijk vegetarisch te eten en slechts één keer vlees en vis te eten. Dat lukt niet altijd, maar we proberen het wel. Dit recept past prima in de Week zonder vlees.

Hartige Broccoli-taart met Gruyère

Deze taart bestaat uit 2 dingen waar ik dol op ben: broccoli en kaas. Verder kan ik een heleboel vertellen over waarom dit lekker is, maar beter is het om zelf aan de slag te gaan en te proeven! Laten we beginnen!

Wat heb je nodig voor 2 tot 3 personen?
  • een rol bladerdeeg (bijvoorbeeld van Tante Fanny)
  • 200 gram broccoliroosjes
  • zout en peper naar smaak
  • 4 eieren
  • 200 ml slagroom (of kookroom voor de slankere variant)
  • nootmuskaat naar smaak
  • 100 gram Gruyère (geraspt)
  • optioneel 1 eetlepel fijngehakte platte peterselie
Wat ga je doen?
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een quichevorm met een vochtig vel bakpapier en verdeel hierover het bladerdeeg. Snijd weg wat je over hebt. Prik met een vork een paar gaatjes op de bodem en bak even voor in zo’n 10 minuten.
  • Kook ondertussen de broccoliroosjes beetgaar in pak en beet 3 minuten. Spoel na met koud water en laat ze goed uitlekken. Klop in een maatbeker de eieren, slagroom (of kookroom) en de helft van de kaas door elkaar. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  • Giet het eimengsel op de bladerdeegbodem, verdeel de broccoliroosjes in het eimengsel en bestrooi met de rest van de Gruyère. Bak de taart af in ongeveer 20 tot 25 minuten.

En mocht je nu extra eters hebben, serveer er dan een lekkere frisse salade en een knapperig brood bij! Wil je trouwens een andere hartige taart maken? Probeer dan eens de Bloemkooltaart met bieslook.

Eet lekker!

Hartige Broccoli-taart met Gruyère

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *