Hongaarse goulashsoep

Hongaarse goulashsoep

Het allereerste dat ik at tijdens onze eerste trip naar Budapest was Hongaarse goulashsoep. Het was berekoud, dus een warme kom soep ging er wel in. Sindsdien ben ik verknocht aan goulashsoep!

Die eerste trip naar Budapest was ergens in 2007 als ik me het goed herinner, maar nog altijd dus die warme herinneringen aan dat eerste pannetje Hongaarse Goulashsoep. Inmiddels zijn we al vele malen terug geweest naar het “Parijs van het Oostblok” en heb ik mijn hart echt verloren aan Budapest. Iedere keer als ik het metrostation uitloop word ik gegrepen door de roes van de stad en haar energie. Ik voel me er thuis. En dat het eten en de Hongaarse wijnen ook bijzonder goed zijn zal daar zeker aan meewerken.

Die goulashsoep heb ik inmiddels in diverse varianten gegeten en het is net als de Nederlandse snert, geen pan smaakt hetzelfde! Wist je trouwens dat ik ook een recept voor Oosterse snert op de site heb staan? Zeker aan te bevelen! Terug naar de goulashsoep.

Goulashsoep

Een van de allerlekkerste goulashsoepjes at ik trouwens niet in Hongarije maar boven op de Sněžka (1602 meter boven zeeniveau) op de grens van Tsjechië en Polen. Dit is de hoogste piek van het Reuzengebergte en er ligt 200 dagen per jaar sneeuw op de toppen. En dat klopte, want wij hebben de Sněžka beklommen in juni en onderaan de berg was ‘t een graad of 20 en bovenop de berg rond het vriespunt. Blondies als wij zijn hadden wij nooit nagedacht over dikke jassen enzo. Dus dat was flink riebelen boven op de berg. Het was een beste klim naar boven, dus die veel te dure kom goulashsoep ging er met veel smaak in! De afdaling was trouwens ook adembenemend mooi (en zwaar!). Uit mijn hoofd zeg ik dat het een wandeling van ruim 17 km was die een forse aanslag op je lijf is, maar het allemaal waard is. De Master (bier) was dik verdiend aan het eind van de hike.

Goed die Pools/Tsjechische soep was dus zo lekker omdat we ‘m dik verdiend hadden, maar eigenlijk is het altijd lekker. Hoog tijd dus om mijn eigen Hongaarse goulashsoep op de site te zetten, want echt te lekker om niet te delen! Heerlijk dus na een straffe wandeling door de kou, deze kom soep warmt je echt weer van binnen op!

Wat heb je nodig voor een pan Hongaarse goulashsoep?

  • 300 g rundergehakt
  • 2 paprika’s (rode en groene) in blokjes gesneden
  • 3 pruimtomaten in blokjes gesneden
  • 1 winterpeen in dunne plakjes
  • 150 g gesnipperde ui
  • 2 tenen fijn gehakte knoflook
  • 1 flinke stengel bleekselderij in plakjes
  • 3 kruimige aardappelen, geschild en in blokjes
  • 1 takje tijm
  • 70 g tomatenpuree
  • 1 groentebouillonblokje
  • 2 eetlepels pikant paprikapoeder
  • 1 tl karwijzaad
  • peper naar smaak
  • 1 liter kokend water

Hoe maak je het?

  1. Allereerst ga ik er vanuit dat je het voorwerk hebt gedaan, als in snijwerk, dan kunnen we gelijk van start!
  2. Zet een braadpan (of diepe hapjespan) op het vuur en rul hierin het rundergehakt. Je hebt geen extra vetstof nodig, het gehakt is vet genoeg. Voeg daarbij 1 el pikant paprikapoeder en 1 tl karwijzaad. Als het gehakt gaar is voeg je de gesnipperde ui toe samen met de gehakte knoflook. Bak een paar minuten mee.
  3. De volgende stap is om de paprika, winterpeen en bleekselderij toe te voegen en ook voor een minuut of 5 mee te bakken. Na deze 5 minuten voeg je de aardappelen, pruimtomaten en tomatenpuree toe en meng je dit geheel goed door elkaar voor een minuutje.
  4. Blus af met kokend water en voeg het groentebouillonblokje, resterende paprikapoeder en tijm toe. Zet de deksel op de pan en laat dit minimaal 15 minuten doorkoken.
  5. Breng eventueel op smaak met verse peper en serveer in diepe kommen. Eventueel met knapperig brood.

Drink met een stevig glas rode wijn en geniet!

 

 

Over Esther 211 Artikelen
Esther | 40+ | Getrouwd | 2 bonuskinderen | 3 poezenkinderen | reislustig | houdt van echt en puur eten | reiki | zet jezelf op 1 | natuurmens | geniet van de kleine dingen | fibromyalgie | tietze | brca2 gendrager | burnout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.