Italiaanse bolognesesaus
Hoofdmaaltijd,  Italiaans,  Recepten

Italiaanse bolognesesaus

Zoals ik gisteren al schreef in mijn blog over de Saltimbocca, doe ik (deels) mee aan de Italiaanse #14daagsefoodfotochallenge. Voor vandaag is de challenge een Traditionele Italiaanse pastasaus. Nou of mijn saus echt traditioneel is weet ik niet. Maar lekker is deze saus zeker wel. Een aantal jaren geleden hadden we met een stel vrienden een wijnproeverij in Friesland. Het idee was toen dat ieder stel een gerecht zou maken met een bijpassende wijn. Vrienden van ons maakten een overheerlijke lasagne met een heerlijk bijpassende wijn en al snel heb ik het recept ontfutseld voor de bolognesesaus. Inmiddels heb ik er wel mijn eigen draai aangegeven, maar zonder Michael was deze een stuk minder lekker geweest, dus dank je wel!

Italiaanse bolognesesaus

Wat heb je nodig voor een grote pan bolognesesaus?

Ik gebruik een 6,7 liter pan en deze is bijna vol. Pas het recept aan bij een kleinere pan!
  • 1 kg rundergehakt
  • 450 gram gesnipperde uien
  • 1 rode, 1 groen en 1 gele paprika
  • 250 gram nasigroente
  • 1 courgette
  • verse rozemarijn
  • 12 pruimtomaten
  • Italiaanse kruiden
  • Verse zwarte peper
  • 1/2 blokje kippenbouillon
  • 6 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 280 gr geconcentreerde tomatenpuree
  • 500 gram passata di pomodoro
Wat ga je doen?
  1. Slinger de waterkoker aan. Je hebt kokend water nodig om de tomaten even in te leggen, nadat je onderkant van de tomaten hebt ingekruist. Laat ze eventjes weken in het kokend hete water, totdat je ziet dat de velletjes loslaten. Leg ze vervolgens in ijskoud water om het garingsproces te stoppen. Verwijder de velletjes. Pureer de tomaten nu met een staafmixer of blender. Voeg hier vervolgens de kleingesneden paprika, courgette en nasigroenten aan toe en pureer deze mee. De kleur van de saus ziet er misschien een beetje bijzonder uit, maar geloof me dit komt straks helemaal goed.
  2. Verwarm nu olijfolie in de braadpan en fruit de gesnipperde ui. Zorg er voor dat het niet te hard gaat. In eerste instantie wil je dat de uien glazig worden en vervolgens gaan ze karamelliseren. Hierdoor smaakt de ui wat zoeter. Voeg vervolgens het gehakt pluk voor pluk toe en bak deze rul. Voeg tijdens het bakken wat verse rozemarijn toe. Laat het geheel pruttelen totdat het gehakt gaar is.
  3. Voeg nu de groentesaus toe aan het ui/gehaktmengsel en roer de geperste knoflook er door heen.
  4. We zijn er bijna! Het is tijd om het halve bouillonblokje, de tomatenpuree en de passata di pomodoro toe te voegen. De saus krijgt een mooie dieprode kleur en als het goed is ruikt de saus al bijzonder goed. Als finishing touch voeg je nog wat extra rozemarijn, Italiaanse kruiden en verse peper toe. Laat nu de tijd z’n werk doen en laat de saus minimaal een uur pruttelen op een zacht vuur.

Flinke voorraad

Je hebt nu een flinke pan bolognesesaus die je kunt gebruiken voor lasagne of spaghetti bolognese. Wat je teveel hebt kun je makkelijk invriezen. Op deze manier heb je altijd een heerlijke verse pastasaus in huis, die bomvol groente zit.

Mocht je nu wel snel een pasta op tafel willen zetten, maar heb je niet zoveel tijd, dan heb ik ook nog deze snelle pastasaus voor je!

Ga jij deze bolognesesaus maken? Dan ben ik heel benieuwd wat je er van vindt! Laat het me weten hieronder of op de Facebookpagina of Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *