Kikkererwtenquiche met bieten, witte kaas en rozemarijn

Kikkererwtenquiche

Kikkererwtenquiche met bieten, witte kaas en rozemarijn klinkt spannend hé? Dat vond ik ook en ik moest het recept gewoon maken, uiteraard met een – al dan niet bedoelde – Esther twist!

Zoals ik al wel eens eerder schreef, heeft mijn buurvrouw een moestuin. Dus regelmatig krijg ik wat groente toegestopt vers van de tuin, maar ook het tijdschrift De tuin op tafel. Leuk om door te bladeren en vaak staan er ook wat recepten uit kookboeken die redelijk recent zijn uitgekomen. Dat vind ik leuk, want zo krijg je alvast een impressie zonder dat je het boek eerst moet kopen. Zo stond er in het laatste nummer een recept in voor kikkererwtenquiche met bieten. Tja en bieten en ik is echte liefde! Komt niets meer tussen.

Kikkererwten ben ik dol op, dus ik was heel benieuwd hoe ik dat voor me moest zien. Ja het klopt, ik wist dat ik het recept voor de kikkererwtenquiche al ging maken, voordat ik het überhaupt had gelezen! Heel even flitste wel door mijn hoofd of ik niet wat veel Hartige taarten en quiches maak de laatste tijd. Maar dat heb ik snel weer geparkeerd. Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat er binnenkort een bv. Italiaanse periode aankomt, dus deze fase is wel prima.

Planning van deze kikkererwtenquiche

Bij de mijn menuplanning en de bijbehorende boodschappenlijst heb ik wel de ingrediëntenlijst overgeschreven en een en ander besteld bij Picnic, maar nog steeds het recept niet (goed) gelezen. Dus laatst stond deze kikkererwtenquiche op de planning. In een helder moment bedacht ik me ‘s morgens al, laat ik eens kijken wat ik allemaal moet doen, zodat ik niet verrast wordt op het laatste moment. Dat was maar goed ook, want het recept is wat bewerkelijk en heeft wat voorbereiding nodig. Maar dat is het absoluut waard!

Kikkererwtenquiche

Het originele recept vind je in Bakken met Bonen van Lina Wallentinson. Zoals je inmiddels weet lees ik recepten niet goed, of denk ik dingen te lezen die ik later echt niet meer terug kan vinden in de tekst. Dus hieronder vind je mijn versie van de kikkererwtenquiche. Laten we aan de slag gaan, want ik beloof je, deze is te lekker om niet te proberen!

Wat heb je nodig voor deze kikkererwtenquiche met bieten, witte kaas en rozemarijn?

Voor de bodem:
 • 1 blik gekookte kikkererwten (uitlekgewicht ongeveer 240 gram)
 • 35 gram havermeel
 • 50 ml olijfolie
 • snuf zout
 • olijfolie om de quichevorm van max 24 cm in te vetten
Voor de vulling:
 • 500 g biologische rode bieten (voorgekookt)
 • 1 rode ui, fijngesnipperd
 • 50 gram boerenkool
 • 300 ml Turkse yoghurt (ik heb er 500 ml ingedaan, dat was gevalletje niet lezen)
 • 3 eieren
 • 1 el honing (ik heb rijststroop gebruikt)
 • 250 pittige geraspte kaas
 • 2 tl fijngehakte rozemarijn
 • gemalen zwarte peper
 • 100 gram witte kaas

Wat ga je doen?

De bodem:
 1. Giet de kikkererwten af, spoel ze af en laat goed uitlekken. Doe daarna de kikkererwten, havermeel, olijfolie en snuf zout in de keukenmachine en mix tot een glad deeg.
 2. Vet de quichevorm in en verdeel het deeg over de vorm. Zorg er voor dat het deeg niet te dun wordt en dat er een opstaande rand is. Maak je het deeg te dun, dan krijg je scheuren bij het bakken. Dat wil je niet, dus let daar op.
 3. Zet daarna een half uurtje in de koelkast weg om op te stijven.
 4. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
 5. Bak de bodem af in 30 minuten onderin de oven. Laat de bodem na het afbakken volledig afkoelen voor je verder gaat met vullen.

Kikkererwtenquiche

De vulling:
 1. Verwarm de oven voor op 225 graden.
 2. Snijd de bieten in dunne plakken. Verdeel de helft van die bieten, boerenkool en ui over de bodem.
 3. Klop vervolgens de Turkse yoghurt, eieren, honing, geraspte kaas, rozemarijn en peper in een kom. Zorg dat alles goed gemengd is. Stort dit mengsel bovenop de eerste laag bieten, boerenkool en ui.
 4. Dek nu af met de overgebleven ui, bieten en boerenkool. Verkruimel de witte kaas er overheen en bak de quiche af in 25-30 minuten af in het midden van de oven. Gaat de quiche te hard? Dek even af met een velletje aluminiumfolie, dan gaart de quiche wel, maar verbrandt niet.

Nu lekker van genieten! Zoals lief zei: een fijne smaakexplosie!

Ga jij deze quiche maken? Ja natuurlijk doe je dat,  dan ben ik heel benieuwd wat je er van vindt! Laat het me weten hieronder of op de Facebookpagina of Instagram.

 

 

Over Esther 211 Artikelen
Esther | 40+ | Getrouwd | 2 bonuskinderen | 3 poezenkinderen | reislustig | houdt van echt en puur eten | reiki | zet jezelf op 1 | natuurmens | geniet van de kleine dingen | fibromyalgie | tietze | brca2 gendrager | burnout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.