Kip kriel en erwtjes onder een bladerdeegdakje

Kip kriel en erwtjes onder een bladerdeegdakje

Kip kriel en erwtjes onder een bladerdeegdakje is gewoon een AVGtje in een wat feestelijker jasje. En écht overheerlijk, zegt ze in alle bescheidenheid..

Zo af en toe verwen ik mezelf met een tijdschriftje of een foodmagazine. Dit keer kocht ik de Libelle Lekker. Ik geloof dat dit een special is die jaarlijks uitkomt. Een poosje geleden maakte ik al eens de Ricotta-citroenmuffins met geroosterde witte druiven, die zijn ook gebaseerd op een recept van Libelle Lekker. Goed, ik bladerde dit tijdschrift door en zag een verrukkelijke crispy filotaart staan met kip, krieltjes en doperwten. Nu vind ik filodeeg echt verschrikkelijk om mee te werken, dus al gauw bedacht ik dat ik dat ging vervangen voor (spelt) bladerdeeg. Ook heb ik de verhoudingen aangepast en het mezelf iets makkelijker gemaakt. Gemak dient nu eenmaal de mens en als je niet veel energie hebt, dan moet je slim zijn.

Kiezen voor gemak en dus voor mezelf!

Het is geen groot geheim dat mijn energieniveau meestal niet over naar huis te schrijven is. Tel daarbij op de pijnlijke handen door de fibromyalgie en het feestje is – soort van – compleet. Gelukkig zijn er dan de voorverpakte en voorgesneden groentes en vlees. Duurzaam? Nope.. Goed voor mijn portemonnee? Nope.. Maar het zorgt er wel voor dat ik goed voor mezelf kan blijven zorgen en niet afhankelijk ben van manlief. Dus ik koop bakjes met fijngehakte uien, voorgeschilde aardappelen en al in blokjes gesneden kippendijfilet.

Ja, daar betaal ik extra voor en helaas levert dat een hoop extra afval op, maar gek genoeg zorg ik dan wel beter voor mezelf. Ik kan natuurlijk met onwillige handen proberen de aardappels te schillen, meestal blijkt het daarna echt klaar te zijn met die handen en wordt het alsnog friet .. Dus dan maar kiezen voor het gemak.. En echt, het is zo fijn dat je daardoor een smakelijke en gezonde maaltijd, zoals deze kip kriel en erwtjes onder een dakje van bladerdeeg, op tafel kunt zetten zonder hulp! Wat overigens nog zo ontzettend fijn aan deze schotel is, dat je deze prima kunt voorbereiden in de ochtend – als je energie nog wat hoger is – en ‘s avonds hoef je ‘m alleen nog maar even op te warmen en dat is echt superfijn!

Kip kriel en erwtjes onder een bladerdeegdakje

 

Zoals gezegd ging ik dus aan de slag met een recept uit de Libelle Lekker en paste ik ‘m aan naar mijn eigen smaak en dieetwensen! Laten we aan de slag gaan!

Wat heb je nodig voor Kip kriel en erwtjes onder een bladerdeegdakje?

Voor ongeveer 2 tot 3 personen

  • 1 citroen (geboend en gehalveerd)
  • 200 g mini kriel
  • 350 g kippendijfilet in blokjes
  • 3 tenen knoflook
  • 1/2 bosje tijm
  • 20 g roomboter
  • 2 el speltbloem
  • 200 ml kippenbouillon (geen blokje)
  • 1 el Franse mosterd
  • 1 bosje dragon
  • 300 g tuinerwten (diepvries)
  • olijfolie
  • 3 velletjes (spelt)bladerdeeg
  • eigeel
  • peper (naar smaak)
  • mix van zaadjes: venkel, sesam en maanzaad

 

Hoe maak je deze ovenschotel met kip, kriel en erwtjes bedekt met bladerdeeg?

  1. Allereerst verwarm je de oven voor op 190 graden en bedek je een bakplaat met een vel bakpapier. Verdeel hierover de mini kriel, kippendijfilet, gepelde knoflook. Besprenkel met wat olijfolie en bestrooi rijkelijk met verse peper (als je dat lekker vindt). Leg de gehalveerde citroen er tussen en verdeel de takjes tijm over het geheel. Schuif vervolgens de bakplaat de oven in. Na een paar minuten komen er al heerlijke geuren uit de oven, de bakplaat mag een 20 tot 25 minuten in de oven verblijven.
  2. Terwijl de oven z’n werk doet kun jij vast aan de slag met de mosterdsaus. Hiervoor smelt je roomboter in een steelpannetje (met dikke bodem), voeg vervolgens de speltbloem toe. Roer goed door en voeg vervolgens scheutje voor scheutje de kippenbouillon toe. Het geeft niets als er toevallig een stukje kip mee komt, mocht je een ‘verse kippenbouillon’ hebben. Geeft alleen maar een extraatje aan de saus. Roer door tot er een gebonden saus ontstaat en breng op smaak met de Franse mosterd en wat peper. Zet het vuur dan uit.
  3. Knijp vervolgens de geroosterde citroen uit boven een ovenschaal en pers de geroosterde tenen knoflook eveneens uit boven de ovenschaal. Voeg daarna de kip, kriel en baksappen er bij (de takjes tijm mag je er uit vissen) en strooi er grof gehakte dragon overheen. Roer nu nog even de tuinerwten door het geheel en dek af met de mosterdsaus.
  4. De laatste stap is nu om de velletjes bladerdeeg over de ovenschaal heen te leggen. Je kunt deze eerst even op elkaar leggen en uitrollen met een bebloemde deegroller, zodat het deeg groot genoeg is voor je ovenschaal. Mocht je nou teveel hebben, dan kun je met bv een koekjesvorm wat figuurtjes uitprikken en deze op het deeg leggen. Dit geeft weer een unieke touch aan je Kip kriel en erwtjes onder een bladerdeegdakje. Kwast het bladerdeeg in met wat eigeel en strooi daarna de mix van zaadjes er over heen. De schotel mag nu nog voor zo’n 20 minuutjes de oven in.

Kip kriel en erwtjes onder een dakje van bladerdeeg

 

Tip:

Mocht er nou onverwacht iemand aankomen schuiven bij het eten, dan kun je er nog een lekkere groene salade bij serveren en een knapperig stokbroodje om lekker te soppen in de baksappen. Ik garandeer je een klein feestmaaltje.

Ga jij deze ovenschotel maken? Dan zou ik het echt supertof vinden als je me hieronder in de reacties laat weten hoe het je smaakt! Voel je ook zeker vrij om dit recept te delen met je familie en vrienden!

Over Esther 175 Artikelen
Esther | 40+ | Getrouwd | 2 bonuskinderen | 3 poezenkinderen | reislustig | houdt van echt en puur eten | reiki | zet jezelf op 1 | natuurmens | geniet van de kleine dingen | fibromyalgie | tietze | brca2 gendrager | burnout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.