Kippendijfilet met witlof uit de oven geswiepswapswoeperd
Hoofdmaaltijd,  Recepten

Kippendijfilet met witlof uit de oven

Kippendijfilet en witlof zijn de hoofdingrediënten van mijn bijdrage aan de 3e #swiepswoepswap van 2019. Misschien kun je je nog herinneren dat ik voor de 1e editie de Swiepswoepswap risotto maakte. Vervolgens voor de 2e editie de lekker frisse Citrus taartjes a la Swiepswoepswap. Die Mandy heeft wat aangericht hoor in foodbloggersland. Inmiddels dus de 3e editie en ik werd voor de gelegenheid gekoppeld aan Niki. Een lekker recept uitkiezen was nog een uitdaging, maar toen ik een recept zag met witlof én kippendijfilet wist ik het. Deze moet het worden!

Sinds ik bij toeval een aantal jaren de kippendijfilet heb ontdekt, eet ik eigenlijk nauwelijks nog de ‘gewone’ kipfilet. Het is veel smaakvoller en bijkomend voordeel is dat de olie niet gelijk je pan uit spat als je het vlees toevoegt. Dat is natuurlijk wel een kwestie van persoonlijke smaak.

Goed, het recept van Niki dan. Kip met witlof uit de oven. Het originele recept heb ik wat aangepast, zo heb ik de witlof gekarameliseerd voor een mooie smaaksensatie.

Wat heb je nodig voor 2 tot 3 personen?

  • 350 gram kippendijfilet
  • 500 gram witlof (gehalveerd, bittere punt wegsnijden)
  • 2-3 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • roomboter + olijfolie om in te bakken
  • handje bloem
  • 2 rode uien, in kwarten gesneden
  • 2-3 eetlepels kappertjes
  • 2-3 eetlepels pijnboompitjes
  • zout en peper naar smaak
  • een scheutje citroensap (naar eigen smaak)
  • en een scheutje balsamicoazijn (eveneens naar eigen smaak
  • tijm
  • 2-3 eetlepels tomatenpuree

WItlof met kip uit de oven

Wat ga je doen?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Bestrooi de kippendijfilet met flink wat peper (en eventueel zout). Rol daarna door de bloem en bak deze aan in de koekenpan met wat roomboter en olijfolie. Als de kip een mooi bruin korstje heeft haal je deze uit de pan en leg je deze in een ingevette ovenschaal.
  3. Voeg eventueel nog wat roomboter/olijfolie toe en als deze goed verhit is voeg je de basterdsuiker door. Roer goed door tot het een plakkerig geheel wordt, zet het vuur nu laat en leg nu voorzichtig de witlof en ui in de koekenpan. Keer na een paar minuten. De witlof en ui gaat nu karamelliseren en dat zorgt voor een heerlijke smaak.
  4. Vervolgens haal je na een minuut of 8 de witlof en ui uit de pan en leg je bij de kip in de ovenschaal.
  5. In de koekenpan meng je het achtergebleven bakvet en suiker met het citroensap, tomatenpuree, balsamicoazijn en tijm. Meng tot een egale saus. Verdeel de saus nu over de inhoud van de ovenschaal. Strooi als laatste de pijnboompitjes en kappertjes over het geheel heen en schuif de ovenschaal voor een minuut of 20 in de oven.

Daarna is het gegarandeerd smullen van smaakvolle witlof en ui met een supermalse kippendijfilet.

Je kunt het gerecht serveren met bijvoorbeeld wat romige aardappelpuree of bloemkoolpuree. Of het gewoon laten zoals het is. Zeker als je dit met z’n tweetjes eet, is het meer dan genoeg!

Kippendijfilet met witlof

 

Mocht je deze ovenschotel gaan maken, of een ander gerecht uit Esther’s Keuken maken, dan vind ik dat leuk als je dat deelt op de Facebookpagina of Instagram met de #esthers_keuken of #lekkerleveninbalans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *