Köfte van linzen

kofte

Köfte is van origine een vleesgerecht, maar wist je dat je köfte dus ook kunt maken van linzen? Hieronder deel ik graag het recept met je. Deze versie is zelfs vegan, mocht je helemaal geen dierlijke producten willen gebruiken.

Jaren geleden maakte ik deze köfte ook al. Bonusdochter zat in een periode dat alles ‘vies’ was en vond dat ik maar ‘raar’ kookte. Ik kan je vertellen dat dat niet leuk koken is, maar het is een fase schijnt. Op dat moment bedacht ik me dat ik dit best kon maken, want het was toch allemaal ‘raar’ en groot was dan ook mijn verbazing dat de schaal köfte schoon op ging!

Kijk en dat is dan wel weer leuk! Hoog tijd dus om de köfte weer eens in de herkansing te gooien!

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 1 blikje linzen (uitlekgewicht 265 gr)
  • 75 gr ongekookte bulgur
  • 100 gr speltmeel
  • olijfolie
  • 150 gr gesnipperde ui
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl van paprikapoeder (pikant), kaneel, komijn en chilipoeder
  •  peper naar smaak
  • 0,5 zoete puntpaprika, fijngesneden
  • 4 takjes munt, koriander en peterselie (12 in totaal) fijngesneden

Wat ga je doen?

  1.  Kook de bulgur in ongeveer 10 minuten gaar
  2. Spoel de linzen in een vergiet om, totdat deze niet meer schuimt.
  3. Bak de ui en knoflook enkele minuten.
  4. Voeg de paprika toe en bak eventjes mee.
  5. Voeg de droge kruiden toe en de tomatenpuree.
  6. Maal de (droog)gekookte bulgur, groene kruiden, linzen en uimengsel fijn in een keukenmachine (of prak fijn met een vork) en breng op smaak met peper (en evt zout).
  7. Roer de speltmeel er door heen tot er een kneedbaar geheel ontstaat.
  8. Verhit olie in de koekenpan en maak balletjes van het beslag met behulp van 2 lepels. Bak deze balletjes in ongeveer 10 minuten bruin. Draai regelmatig om.

Lekker met pitabroodje, (zelfgemaakte) knoflooksaus en een salade.

Mocht je nu meer behoefte hebben aan een andere vegetarische maaltijd dan kan ik je de Hartige Broccoli-taart met Gruyère van harte aanbevelen!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.