Kwarkbollen

kwarkbollen

Volgens mij heb ik in mijn bakcarriere nog niet eerder kwarkbollen gemaakt. Ik maakte al wel eens een kwarkbrood en die was eigenlijk ook verdraaid lekker. Hoog tijd dus om eens zelf kwarkbollen te maken. Suikervrij, afgezien van de rozijnen, en daardoor een gezonder tussendoortje dan bijvoorbeeld de sultana. Als de kwarkbol net uit de oven komt en je strooit er een klein beetje poedersuiker overheen, dan lijkt het net alsof je een oliebol in handen hebt. Misschien een ideetje voor een gezonder oud & nieuw viering?

Mijn voorraad kwarkbollen was in ieder geval in no-time op, dus ik ga ze gauw weer maken!

Wat heb je nodig voor ongeveer 12 kwarkbollen?

  • 2 eieren
  • 1 el vanille extract
  • 1 el olijfolie
  • 250 gr volle kwark
  • 250 gr speltbloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 75 gr blauwe bessen
  • handje rozijnen
  • rasp van 1/2 citroen

Wat ga je doen?

  1. Allereerst verwarm je de oven voor op 180 graden en bekleed je een bakblik met een velletje bakpapier.
  2. Vervolgens klop je de eieren luchtig met het vanille extract en de citroenrasp. Het gaat lekker schuimen. Daarna mag de olijfolie en de kwark erbij. Mix nog even goed door.
  3. Vervolgens zeef je de speltbloem en bakpoeder boven de beslagkom en schep je deze door het beslag. Het wordt een wat steviger deeg.
  4. Als laatste roer je de blauwe bessen en de rozijnen door het beslag en verdeel je deze in 12 bolletjes op het bakpapier. Dit kun je doen m.b.v. 2 lepels of een ijsboltang.
  5. De oventijd is een minuut of twintig. Dan zijn ze gaar en goudbruin. Laat ze afkoelen tot ze lauw zijn, dan zijn ze op z’n lekkerst!

Je kunt ze bewaren in een luchtdichte verpakking of anders invriezen. Heb je op een later moment ook nog wat lekkers.

TIP: Deze kwarkbollen kunnen ook prima als gezonde vervanging van de oliebol. Als je ze bestrooit met poedersuiker is het net echt. Niet teveel natuurlijk, anders is ‘t niet meer een gezondere variant 🙂

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.