Hoofdmaaltijd, Recepten

Orecchiette in tomatensaus met kikkererwten

Orecchiette

Orecchiette is een pastasoort waar ik tot voor kort nooit van had gehoord. Tot het moment dat Pauline van Da Noi  in haar Instagram Stories deelde hoe ze dit zelf maakte. Sowieso een leuk account om te volgen (tip van flip). Nu gaat het mij momenteel iets te ver om zelf pasta te maken, heb in een grijs verleden wel eens zelf manti gemaakt. Maar het is een hoop gepriegel, het deeg zit vaak tot achter mijn oren en ik vind het verre van ontspannend. Daar zijn de meningen over verdeeld, want er zijn genoeg mensen die er helemaal zen van worden om met hun vingers in het deeg te zitten. Goed, lang verhaal kort: zelf orecchiette maken? Volg dan even het recept van Da Noi

Ottolenghi

Tot zover de inleiding, want een paar dagen nadat ik voor het eerst van orecchiette had gehoord, kwam manlief thuis met het kookboekje van de Postcodeloterij van Ottolenghi. (Van de beste man had ik tot voor kort ook nog nooit gehoord). Uit dit boekje maakte ik al eens de Kokostaart met amandelen en bosbessen.

Wat schetst mijn verbazing bij het doorbladeren van dit boekje? Een recept met orecchiette! Dat moest gemaakt worden. Het plan was dat ik er zelf een draai aan zou geven, maar op het moment suprême was mijn energieflesje zo goed als leeg en heeft manlief de honneurs waar genomen. Als een ware Gordon Ramsay, al mopperend en tierend in die keuken, was hij de orecchiette van Ottolenghi in elkaar flansen. Kan haast niet mis gaan toch? En als lief uit het recept komt, dan is het een goed recept, hij neemt een en ander namelijk heel letterlijk! En hij heeft eigenlijk nauwelijks vragen gesteld tijdens het maken van dit recept, dat is een goed teken!

De orecchiette in tomatensaus met kikkererwten is een heerlijk stevig vegetarisch pastagerecht. Zelfs bonuszoon heeft er smakelijk van gegeten, en geloof me maar, hij zit in team vlees!

Orecchiette

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 6 tenen knoflook
  • 1 blik van 400 gr kikkererwten
  • 50 ml olijfolie, plus 2 eetlepels voor erbij
  • 2 tl scherp gerookte paprikapoeder
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 70 gr tomatenpuree (klein blikje)
  • zout en peper naar smaak
  • 40 gr peterselie
  • 80 gr kalamata olijven
  • 0,5 tl karwijzaad
  • 2 tl citroenrasp
  • 4 el kappertjes
  • 250 gr cherrytomaatjes
  • 2 tl fijne kristalsuiker
  • 250 gr gedroogde orecchiette (of verse, wat je wilt)
  • 500 ml groentebouillon

Wat ga je doen?

  1. Pel de knoflook en hak de tenen fijn. Laat de kikkererwten uitlekken en dep ze droog met een stukje keukenrol.
  2. Doe de knoflook, kikkererwten, olijfolie, het paprikapoeder, komijnzaad, tomatenpuree (en optioneel 2 tl zout; hebben wij weggelaten) in een grote braadpan met een bijpassend deksel. Zet op halfhoog vuur en bak alles rustig voor een minuut of 8. Roer regelmatig door, zodat de kikkererwten enigszins knapperig zijn.
  3. Haal voor de garnering 1/3 deel uit de pan en houd apart.
  4. Snijd de peterselie grof. Ontpit de olijven en snijd ze in grove stukken. Rooster het karwijzaad in een droge koekenpan en kneus het daarna in de vijzel.
  5. Meng in een kom de peterselie, citroenrasp, kappertjes en olijven. Doe 2/3 van dit mengsel bij het kikkererwtenmengsel en voeg hierbij de cherrytomaatjes, suiker en karwijzaad toe en laat sudderen. Roer regelmatig door.
  6. Voeg nu de  orecchiette, groentebouillon en 200 ml extra water toe en breng alles tegen de kook aan. Zet het vuur halfhoog, doe de deksel op de pan en laat de pasta in een minuut of 12 tot 14 beetgaar worden.
  7. Roer het overgebleven peterseliemengsel erdoor, besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en garneer met de knapperige kikkererwten. Maak het geheel af met versgemalen peper.

Orecchiette

Eet lekker! Zin in een ander pastagerecht? Probeer dan eens deze vegetarische Tagliatelle met spinazie-hazelnootpesto.

Vind je de recepten en blogs nou leuk om te lezen en denk je, ik weet nog wel iemand die dat ook leuk vindt? Attendeer ze dan op deze blog, of op de Facebookpagina of Instagram Vind ik leuk!

Je mag natuurlijk ook altijd reageren hieronder! Word ik ook erg blij van én je helpt me er onwijs mee. Want onder andere door jouw reactie komt er meer verkeer naar Esther’s Keuken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *