Pompoencrunchtaart
Recepten,  Zoet

Pompoencrunchtaart

Deze pompoencrunchtaart heb ik de vorige herfst gemaakt. Ik werd geïnspireerd door een recept van Simone. Vorig jaar heb ik het recept in concept gezet en er verder niet meer naar om gekeken. What was I thinking? Dit betekent ook dat de foto’s van vorig jaar zijn en de kwaliteit daarvan is beduidend minder dan de foto’s die ik vandaag de dag maak. Al zijn die ook zeker nog voor verbetering vatbaar, maar dat is een ander onderwerp :). De smaak is er niet minder om en ik vind het recept te leuk en te lekker om niet met je te delen. Wie weet bak ik deze taart deze herfst nog en dan zal ik de foto’s vervangen voor mooiere exemplaren. Voor nu moeten jullie (en ik) het met deze doen.

Genoeg geouwehoerd over foto’s enzo. Pompoen is denk ik, naast paddenstoelen en stoofvlees, één van de favoriete ingrediënten in de herfst. De veelzijdigheid waarbij je pompoen kunt gebruiken! In stoofpotten, soep, taart, zowel zoet als hartig. Kortom ik houd er van. Ik had niet veel overreding nodig om dit recept te maken.

Wat heb je nodig voor de pompoencrunchtaart en wat ga je doen, stapsgewijs?

Voor de bodem
  • 300 gram speltmeel
  • 75 gram rietsuiker
  • 175 gram gesmolten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 1 ei
  • evt wat water
  1. Verwarm eerst de oven voor op 180 graden.
  2. Daarna is het tijd om de ingrediënten tot één geheel te mengen. Als het goed is wordt het een stevige bal. Verdeel nu het deeg over de ingevette bodem van een springvorm van 18 cm. Zorg er wel voor dat je handen vochtig zijn, dan heb je het beste resultaat.
  3. En nu gaan we de bodem 10 minuten “blind” bakken op 180 graden. Dat betekent het volgende: leg er een velletje bakpapier overheen en stort er bakbonen overheen (bv. gedroogde peulvruchten, na gebruik als bakbonen zijn ze niet meer voor consumptie geschikt). Door op deze manier de bodem te bakken, gaart de bodem wel, zonder dat deze rijst. En dat willen we graag.
  4. Laat de bodem afkoelen en ga verder met de volgende stap.

Voor de vulling:
  • 450 gram pompoenpuree (gekookte en gepureerde pompoen)
  • 3 eieren
  • 4 el koek- en speculaaskruiden
  • 200 ml slagroom
  • 2 el rietsuiker
  1. Zorg er voor dat de randen van de springvorm goed ingevet zijn.
  2. Vervolgens mix je de ingrediënten tot één geheel en giet deze op de afgekoelde taartbodem
  3. Bak nu de taart in het midden van de oven voor een minuut of 25, wederom op 180 graden.
Voor de crumble:
  • 150 gram Pecannoten
  • 60 gram rietsuiker
  • 30 gram speltmeel
  • 2 el kaneel
  • 30 gram gesmolten roomboter (op kamertemperatuur)
  1. Meng de ingrediënten in de keukenmachine tot een crumble.
  2. Daarna verdeel je deze crumble na de 25 minuten baktijd (zie hierboven) over de pompoenvulling.
  3. Bak vervolgens de taart nog 15 minuten in de oven.
  4. Nu is het tijd om de taart uit de oven te halen en goed af te laten koelen.

Lekker met een lekkere cappuccino en een bolletje vanille ijs. Heerlijk voor een herfstige dag!

Pompoencrunchtaart

Mocht je deze pompoencrunchtaart gaan maken, of een ander recept uit Esther’s Keuken maken, dan vind ik dat leuk als je dat deelt op de Facebookpagina of Instagram met de #esthers_keuken of #lekkerleveninbalans

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: