Recepten, Zoet

Ricotta-citroenmuffins met geroosterde witte druiven

Sinds kort heb ik de ricotta ontdekt. Zo gebruik ik het graag als basis voor een lekkere pastasaus, maar voor desserts of cake is het ook een prima basis. Dit keer gebruikte ik het voor de Ricotta-citroenmuffins met geroosterde witte druiven. Lekker fris en zomers!

Ricotta-citroenmuffins met geroosterde witte druiven

Zo kwam ik op het idee door de Libelle Lekker, een tijdschrift dat ik ooit eens van iemand heb gekregen. Daar stond een recept in van Ricotta-citroenmuffins. Waarschijnlijk heb ik dit recept al wel een jaar (of wat) op de plank liggen. Het is dus de hoogste tijd om er mee aan de slag te gaan! Van te voren had ik niet echt een beeld hoe het zou smaken, maar het resultaat is verrassend fris. Een soort mini puddinkje in een muffinvorm. Het idee van een muffin moet je loslaten, anders word je wel teleurgesteld. Ben je al nieuwsgierig? Uiteraard heb ik het originele recept als basis genomen en er hier en daar een eigen twist aan gegeven.

Wat heb je nodig?

  • 250 g ricotta
  • 1 ei
  • 2 el honing (of agavesiroop)
  • 2 el amandelmeel
  • 1 el sesamzaad (en extra)
  • 1/2 bio citroen (de rasp en 2 el sap)
  • de blaadjes van 2 takjes tijm
  • mespuntje zout
  • 6 kleine trosjes pitloze witte druiven
  • 1/2 zakje vanille suiker
  • zonnebloemolie

Wat ga je doen?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Knip uit een groot bakpapier 6 vierkantjes van 15×15 cm. Daarna vet je het muffinbakblik in met wat boter en leg je in zes van de holtes een vochtig vierkantje bakpapier.
  2. Doe de ricotta, ei, en honing in een beslagkom. Mix voor ongeveer 30 seconden. Voeg vervolgens amandelmeel, sesamzaad, citroenrasp en – sap, tijmblaadjes en zout toe. Mix nog eens 30 seconden.
  3. Verdeel vervolgens het beslag over de muffinvormpjes en bak ze in de oven goudbruin in een half uurtje.
  4. Leg ondertussen op een bakblik een vel bakpapier. Leg hier de trosjes druiven op en besprenkel deze met zonnebloemolie en vanillesuiker. Bak de druiven de laatste tien minuten mee in de oven op een richel onder de muffins.
  5. Laat nu de muffins en de druiven afkoelen.
  6. Vervolgens verdeel je de trosjes over de muffins, bestrooi je ze met nog wat sesamzaad en als finishing touch garneer je ze met kleine blaadjes munt.

Geniet van deĀ Ricotta-citroenmuffins met geroosterde witte druiven als nagerechtje of bij een lekkere kop groene thee!

Eet lekker!

Ricotta-citroenmuffins-met-geroosterde-witte-druiven2

 

Mocht je nu trek hebben in een andere lekkere zoete traktatie, dan vind jeĀ hier vast iets van je gading!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *