Rode-koolburger
Hoofdmaaltijd,  Lunch,  Recepten,  Vegetarisch

Rode-koolburgers

Rode-koolburgers

Een poosje geleden zag ik bij Mandy, van Mandy and More, heerlijke rode-koolburgers voorbij komen. Klik op “Mandy” en je komt bij het originele recept terecht. Goed, de rode-koolburgers zagen er echt té lekker uit en deze wilde ik echt eens proberen. Temeer eigenlijk omdat ik zelf te weinig vegetarische burgers maak en zo moeilijk is het eigenlijk niet. Dat bewijst ook wel weer onderstaand recept. En van wat extra groentes is nog nooit iemand raar gaan doen (toch?), dus ik ben zeker van plan dit vaker te gaan maken. Ik heb al een paar variaties in m’n hoofd zitten.

Zout

Zelf maken is ook lekkerder, zodat je zelf de hoeveelheid zout in de gaten kunt houden. Kant en klare producten vind ik vaak superzout en sinds ik in een burn-out zit (en helaas een hoge bloeddruk heb), houd ik dat extra goed in de gaten. Voorheen gebruikten we eigenlijk ook niet zoveel zout. Maar het valt me tegenwoordig op dat bij buiten de deur eten er echt héél véél zout gebruikt wordt.

Goed terug, naar de rode-koolburgers van Mandy, met een beetje van Esther.

Wat heb je nodig voor 4 broodjes rode-koolburger:

Je kunt (zelf) harde bolletjes kopen bij de bakker, maar zelf maken is niet zo moeilijk. Hoe je dat doet lees je hier!

Voor de burgers:

  • 175 gram rode kool
  • 100 gram aardappel (geschild en geraspt)
  • 60 gram patentbloem
  • 0,5 tl baking soda
  • 50 gram geraspte oude kaas
  • 1  ei
  • 1/2 teentje knoflook (geperst)
  • 1 tl ras el hanout (specerijen)
  • peper en zout
  • boter om in te bakken

Wat ga je doen:

  • Meng de rode kool en de aardappel in de keukenmachine.

Eventueel kun je daarna het rode kool-aardappelmengsel in een fijne zeef scheppen en deze zeef op een grote kom zetten. Als je dat doet, druk dan met de bolle kant van een lepel zoveel mogelijk vocht eruit.

Zelf heb ik deze stap overgeslagen, maar de verhouding bloem wat verhoogd. In dit recept staan de hoeveelheden die ik heb gebruikt. Eventueel zou je ook iets kokosmeel toe kunnen voegen, maar kijk daar mee uit, voor je het weet heb je uitgedroogde burgers en dat zou echt zonde zijn.

  • Schep het mengsel in een kom en voeg de overige ingrediënten toe (behalve de boter, waar je straks in bakt) en meng dit goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
  • Vorm  nu platte ronde burgers, ik gebruikte hiervoor een kookring van 8 cm doorsnee en de bolle kant van een lepel om eea goed aan te drukken. De burgers legde ik op een met een bakpapiertje bekleed bord.

Rode-koolburger

  • Dit bord met burgers gaat vervolgens een halfuurtje de vriezer in.
  • Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de burgers op een middelhoog vuur goudbruin en gaar (ongeveer 5 minuten per kant).

Serveer de burgers op de broodjes die je al eerder hebt gemaakt (of gekocht).

Zelf legde ik de burgers op een bedje van rucola en smeerde er een lepel saus op die ik maakte van Griekse yoghurt, knoflook, citroen, peterselie en een klein beetje mosterd.

Als Finishing Touch gebakken uien en vervolgens smikkelen maar!!

Rode-koolburger

 

4 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: