Runderstoofpot met wijn, peer en vijgen

runderstoofpot met wijn

Deze runderstoofpot met wijn heeft iets weg van de Franse Boeuf Bourguignon, maar is het in mijn optiek net niet. Wel is het net als de Boeuf Bourguignon comfort food tot de max!

Een Boeuf Bourguignon is een stoofpot met rundvlees en een rode Bourgogne wijn, paddenstoelen en spekjes. Je hoeft niet de allerbeste kwaliteit vlees te gebruiken, want door de wijn en de tijd wordt het vlees super mals, mits je de rode wijn er niet ijskoud bij giet. De rode wijn moet wel minstens op kamertemperatuur zijn en kies zeker een rode wijn die je zelf graag drinkt. Een goede wijn komt de smaak namelijk zeker ten goede! De inspiratie voor deze runderstoofpot met wijn haalde ik uit het recept van de Libelle Lekker. Zij noemen het wel een Boeuf Bourguignon, maar dat kan wellicht ook te maken hebben met het verschil van Nederland en België. Het recept paste ik aan naar mijn intoleranties en smaak. Ook serveerde ik er nog knapperige frietjes bij.

Deze runderstoof met wijn, peer en vijgen doet het ook heel goed tijdens een diner met de feestdagen. Je kunt het prima voorbereiden, zodat je het alleen nog maar hoeft op te warmen en af te maken. Minder stress en wel lekker eten!

Wat heb je nodig voor deze runderstoofpot met wijn, peer en vijgen?

  • 1 kg runderlappen, in blokjes
  • 4 winterwortelen in dunne plakjes
  • 2 stengels bleekselderij in dunne plakjes
  • 300 g gesnipperde ui
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 6 gedroogde vijgen in kleine stukjes
  • 2 takjes tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 fles goede rode wijn
  • 400 ml runderbouillon
  • 2 el olijfolie
  • 60 g roomboter
  • 3 el speltbloem
  • 2 peren in blokjes
  • peper naar smaak

Hoe maak je deze runderstoofpot?

  1. Allereerst ga ik er vanuit dat je de meeste snijwerkzaamheden hebt gedaan, zodat we direct van start kunnen gaan.
  2. Verhit 1 el olijfolie en 30 g roomboter in de braadpan. Schud ondertussen de blokjes runderlappen om met de speltbloem en braad deze vervolgens rondom bruin in de pan.
  3. Haal dan het vlees uit de pan en verhit de rest van de olijfolie en roomboter in de pan. Fruit nu vervolgens de ui en knoflook glazig aan en voeg dan de plakjes winterwortel en bleekselderij toe. Bak nog een paar minuutjes mee en voeg dan het vlees weer toe in de pan.
  4. Blus af met de rode wijn en runderbouillon en voeg de stukjes gedroogde vijg en blokjes peer toe. Ook mag de tijm en laurier er bij. Laat dit alles voor minimaal 2 uur stoven op een zacht vuurtje. Maak eventueel gebruik van een vlamverdeler! Breng de runderstoofpot eventueel nog op smaak met versgemalen peper.

Serveer direct, eventueel met knapperige frietjes!

Eet lekker!

Over Esther 211 Artikelen
Esther | 40+ | Getrouwd | 2 bonuskinderen | 3 poezenkinderen | reislustig | houdt van echt en puur eten | reiki | zet jezelf op 1 | natuurmens | geniet van de kleine dingen | fibromyalgie | tietze | brca2 gendrager | burnout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.