Stationskefta met ei en tomaat

Stationskefta met ei en tomaat

Stationskefta met ei en tomaat is een typische snack die wordt verkocht op bus- en treinstations in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De kefta wordt ter plekke bereid en uit de pan gegeten. Tijd is hierbij een belangrijke factor, want je wilt je bus of trein natuurlijk niet missen. En van snel en easy recepten houden wij in Esther’s Keuken!

Kookboek

Je vraagt je misschien af hoe ik bij dit recept ben gekomen? Onlangs heb ik mijn kookboeken verzameling eens door geworsteld. Inmiddels heb ik meer dan 150! Waaronder de Minibijbel Afrikaanse Keuken. Jaren geleden maakte ik hieruit al eens de Maissoep met Bakbanaan. Dit was voor ik begon met bloggen, dus (nog) geen recept en foto’s. Goed, terug naar mijn kookboekenverzameling. Ik besloot begin van het jaar om regelmatig gerechten te maken uit de kookboeken verzameling en mijn stapel foodmagazines. Uiteraard met mijn eigen draai er aan, want ik heb gemerkt dat ik het onmogelijk vind om een recept tot de letter te volgen. Of ik lees dingen die er niet staan. Levert dan weer grappige nieuwe recepten op.

Stationskefta met ei en tomaat

Welnu, dit recept maakte ik nadat ik een bijzonder drukke dag had en eigenlijk geen energie meer had om te koken. Om maar even aan te geven hoe makkelijk en snel dit recept is. (Zeker als je lief de balletjes laat draaien..)

Wat heb je nodig voor 2 tot 3 personen?

 • 300 gram rundergehakt (het recept vermeldt van origine lamsgehakt)
 • 1 ui, gesnipperd
 • 50 gram paneermeel
 • 5 eieren
 • 1 tl kaneel
 • bosje peterselie, fijngehakt
 • 400 g stukjes tomaat uit blik
 • 2 tl suiker
 • 2 tl ras el-hanout
 • bosje verse koriander, fijngehakt
 • zout en peper (naar smaak)
 • olijfolie
 • knapperig brood voor erbij.

Wat ga je doen?

 1. Meng het gehakt, ui, paneermeel, 1 ei, kaneel, 1 tl ras el-hanout, peterselie, zout en peper in een kom. Kneed het goed door elkaar heen, zodat de smaken van de kruiden goed door het gehakt trekken.
 2. Maak nu kleine gehaktballetjes (ter grote van een walnoot ongeveer).
 3. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom egaal bruin.
 4. Voeg de tomaten, suiker, 1 tl ras el-hanout en het grootste deel van de koriander toe. Breng het geheel aan de kook. Laat het een paar minuten inkoken. Rol de balletjes om in de saus en breng de saus op smaak met zout en peper.
 5. Zet het vuur laag en breek de eieren boven de pan, tussen de balletjes. Laat dit ongeveer 3 minuutjes zacht koken met een deksel op de pan tot de eieren net zijn gestold. (Hier ging ik dus de mist in, ik heb in de tekst nergens afgedekt zien staan…Duurde iets langer dan 3 minuten..)
 6. Bestrooi met de rest van de koriander en zet de pan op tafel. Geef er knapperig brood bij, om de saus op te deppen.

Eet lekker (uit de pan)!

Stationskefta met ei en tomaat

 

Over Esther 211 Artikelen
Esther | 40+ | Getrouwd | 2 bonuskinderen | 3 poezenkinderen | reislustig | houdt van echt en puur eten | reiki | zet jezelf op 1 | natuurmens | geniet van de kleine dingen | fibromyalgie | tietze | brca2 gendrager | burnout

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.