Stoofpot met Guinness

stoofpot met guinness

Vandaag heb ik een stoofpot met Guinness voor je! Heerlijk winters en comfy food. Makkelijk voor te bereiden, zodat je deze alleen nog even op hoeft te warmen na een straffe wandeling bijvoorbeeld.

Stoofpotjes zijn altijd goed, er staan er een paar op deze site: Suddervlees met mosterd a la Jamie of Kipstoof met aubergine en aardappel. Vandaag dus een stoofpot met Guinness! Nu ben ik zelf niet zo’n liefhebber van het Guinness biertje als biertje op zich, maar in de stoofpot is het super fijn! Ik drink dan liever een Smithwicks, al heb ik deze in Nederland nog niet gevonden. Tijdens een wandelvakantie in de county Donegal was de Smithwicks een standaard beloning en smaakte ook alleen maar goed als we ‘m verdiend hadden. Goed dat was even een klein zijspoortje, terug naar deze stoofpot! Deze doet het prima tijdens een koude gure winterdag, maar zelf heb ik ‘m geserveerd tijdens het kerstdiner met familie. Allemaal vleesliefhebbers en dan is een stoofpot met Iers bier altijd goed!

Wat heb je nodig voor deze stoofpot met Guinness voor 8 personen?

  • 1 kg runderriblappen op kamertemperatuur, in blokjes van 2 cm gesneden
  • 660 ml Guinness
  • 500 ml runderbouillon
  • 2 winterpenen, geschrapt en in plakjes
  • 5 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 250 g ui, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, grof gehakt
  • peper naar smaak
  • 2 eetlepels (spelt)bloem
  • 2 eetlepels olijfolie (om in te bakken)
  • klontje roomboter (om in te bakken)
  • 8 plakjes (spelt)bladerdeeg
  • 1 eidooier (om het bladerdeeg mee te bestrijken)

Hoe maak je deze stoofpot?

  1. Wentel de blokjes runderriblappen door de (spelt)bloem. Verhit vervolgens in een grote braadpan de olijfolie met een klontje boter. Als het vet is gestopt met bruisen voeg je het vlees toe en bakje de stukjes op een hoog vuur rondom bruin aan. Doe dit eventueel in etappes. Haal daarna het vlees uit de pan en bak in het achter gebleven vet de ui en wortel kort aan. Voeg vervolgens de bleekselderij, knoflook en peper toe. Bak dit een minuut of 5 en voeg vervolgens het vlees weer toe.
  2. Blus af met de Guinness en de runderbouillon. Het vlees moet net onderstaan. Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag, gebruik eventueel een vlamverdeler en laat dit 4 uur (of langer) pruttelen. Voeg eventueel wat bouillon bij als het vocht teveel verdampt.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden zo’n 20 minuten voor je het gerecht wilt serveren. Haal de plakjes (spelt)bladerdeeg uit de vriezer en laat deze ontdooien.
  4. Neem 8 minipannetjes of kleine ovenschaaltjes en vul deze met het stoofvlees (met groente en jus). Maak een dakje van een velletje bladerdeeg en druk deze voorzichtig aan de randen aan met een vorkje. Eventueel kun je de bovenkant nog versieren met bladerdeeg, maar dat is aan jou. Smeer het bladerdeeg (en evt versiersel) in met eigeel en schuif de pannetjes/ovenschaaltjes voor een minuut of tien de oven in.
  5. Daarna lekker van genieten met een romige dot aardappel-bieslookpuree!

stoofpot met guinness

Over Esther 168 Artikelen
Esther | 40+ | Getrouwd | 2 bonuskinderen | 3 poezenkinderen | reislustig | houdt van echt en puur eten | reiki | zet jezelf op 1 | natuurmens | geniet van de kleine dingen | fibromyalgie | tietze | brca2 gendrager | burnout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.