Stoofpot met pompoen en bockbier

Stoofpot met pompoen en bockbier

Deze stoofpot met pompoen en bockbier is comfort food to the max! Zet het op een zacht pruttelvuurtje, laat de tijd z’n ding doen en dan is het smullen geblazen!

Zo in de herfst / winter staan er weer heerlijke bockbiertjes voor je klaar van de diverse brouwerijen. Natuurlijk kun je dit gewoon opdrinken met bijvoorbeeld een verrukkelijke borrelplank. Maar waarom zou je deze niet gebruiken in een smaakvolle stoofpot met pompoen en bockbier? Sowieso gebruik ik graag een biersoort of wijnsoort in de stoofpot, dit heeft namelijk een zuurtje wat zorgt voor de malsheid van je vlees! Zorg er dus voor dat je altijd een zuurtje gebruikt (niet het snoepje!) als je geen alcohol wilt gebruiken (bv een scheut azijn).

In Esther’s Keuken zijn we dol op stoofpotten, inmiddels staan er al meerdere op de website. Wat dacht je van Stoofpot met Guinness of de Boeuf Bourguignon? Het is ook echt een go to als ik iets op tafel moet zetten als er (onbekende) eters komen. Het gaat nooit mis en is altijd lekker! Zo ook deze stoofpot dus. Het originele recept ontwikkelde ik in 2016 voor het radioprogramma Hotel Christoffel van RTV Roermond. En zoals je inmiddels weet kan ik (zelfs mijn eigen) recepten niet tot de letter volgen en is er weer iets nieuws uitgerold. En wederom een smaakvol gerecht!

Wat heb je nodig voor de stoofpot met pompoen en bockbier?

  • 1 kg runderriblappen (in blokjes)
  • 1 oranje pompoen (in kleine blokjes)
  • 2 winterpenen (in plakjes)
  • 4 uien (in halve ringen)
  • 2 tenen knoflook (fijngesneden)
  • 600 gr krieltjes in de schil
  • 660 ml bockbier
  • 1 l runderbouillon
  • 2 el roomboter
  • 1 el Baharat kruiden (Euroma)
  • peper naar smaak
  • 1 tl gemalen foelie
  • Turks brood

Hoe maak je het?

  1. Allereerst ga ik er vanuit dat je de voorbereidende snijwerkzaamheden alvast gedaan hebt. Smelt vervolgens 1 el roomboter in de koekenpan en fruit de uien samen met de knoflook glazig, zet het vuur wat lager en bak ze zo’n tien minuten tot ze beginnen te karamelliseren.
  2. Smelt in de braadpan de resterende roomboter en bak de runderriblappen rondom aan, zodat ze bruin kleuren. Als het vlees aangebraden is voeg je er de versgemalen peper, Baharat en foelie aan toe en roert dit even goed door. Voeg dan de gebakken uien toe.
  3. Vervolgens blus je dit af met het bockbier en 1 liter runderbouillon.
  4. Nu mogen de pompoenblokjes, plakjes winterpeen en de krieltjes erbij en laat je de stoofpot voor minimaal 2 uur pruttelen. Hier geldt wel hoe langer je deze stoofpot laat sudderen, hoe malser het vlees en hoe beter de smaken met elkaar mengen. Laat dus rustig je stoofpot een hele dag op een laag vuurtje staan.

Serveer met een Turks brood en een bockbiertje! Eet lekker!

Stoofpot met pompoen en bockbier

Over Esther 211 Artikelen
Esther | 40+ | Getrouwd | 2 bonuskinderen | 3 poezenkinderen | reislustig | houdt van echt en puur eten | reiki | zet jezelf op 1 | natuurmens | geniet van de kleine dingen | fibromyalgie | tietze | brca2 gendrager | burnout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.