Tomatentaart

tomatentaart

Deze tomatentaart is ontstaan doordat ik de zoete aardappel weer heb (her-)ontdekt. De fijne combinatie van zoet met hartig maakt deze tomatentaart een ware smaaksensatie!

De mogelijkheden met zoete aardappel zijn echt eindeloos. Zo maakte ik laatst al de Zoete aardappelstamppot met erwtjes en de Pompoensoep met zoete aardappel. Het zal geen verrassing zijn dat ik ook een groot fan ben van Hartige taarten en quiches. Hoog tijd dus om een en ander te combineren. Hieruit is deze tomatentaart ontstaan.

Deze tomatentaart is ook in de oktober uitzending 2016 van Hotel Christoffel geweest, hoe leuk is dat? Inmiddels heb ik de tomatentaart een kleine revisie gegeven, maar het resultaat is minstens net zo lekker!

Wat heb je nodig voor de tomatentaart?

  • 600 gr zoete aardappel
  • 225 gr cherrytomaatjes
  • 2 tomaten
  • 100 gr witte kaas (of feta)
  • 1 rol bladerdeeg, bijvoorbeeld van Tante Fanny
  • tijm
  • peper
  • peterselie

Hoe maak je deze tomatentaart?

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden en vet een quichevorm in. Bekleed de quichevorm met het bladerdeeg en prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Nu gaan we het bladerdeeg 10 minuten blind bakken. Dit doen we door een vel bakpapier op het bladerdeeg te leggen en daarop de steunvulling. Bijvoorbeeld gedroogde erwten. Let er op dat je deze na het bakken niet meer voor consumptie kunt gebruiken! Na 10 minuten haal je de quiche uit de oven en verwijder je de steunvulling en het vel bakpapier.
  2. Schil ondertussen de zoete aardappel en snijd in grove stukken. Kook in 10 minuten gaar..
  3. Was de tomaten en cherrytomaten. Snijd de tomaten in kleine stukjes en halveer de cherrytomaatjes.
  4. Snijd de witte kaas in kleine brokjes en vermeng deze met de tomaten en een eetlepel tijm.
  5. Giet de zoete aardappel af en stamp deze tot een grove puree. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Vul de quichevorm nu met de puree.
  6. Giet hier overheen het tomaten/kaasmengsel.
  7. Besprenkel met versgemalen peper en bak voor een half uur af in de voorverwarmde oven.
  8. Als de taart klaar is, bestrooi met verse peterselie.

Serveer met een frisse groene salade!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.