Vega Mac ‘n Cheese

vega mac n cheese

Een poosje geleden viel het boek VEG van Jamie Oliver op de mat. Een kookboek vol met vegetarische gerechten. Nu ben ik dol op vegetarisch eten, dus dit kookboek is een welkome aanvulling op mijn collectie kookboeken van ruim 150+. In VEG staat o.a. een Vega Mac ‘n Cheese. Ik moet je eerlijk vertellen dat ik nog nooit Mac ‘n Cheese heb gegeten, laat staan de vegetarische variant. Hoog tijd dus om daar verandering  in aan te brengen, hoewel er wel een aantal vegetarische pasta’s op mijn blog terug te vinden zijn. Wat denk je van de Tagliatelle met spinazie-hazelnootpesto of de Orecchiette in tomatensaus met kikkererwten. Nu dus een Vega Mac ‘n Cheese naar een recept van mr Oliver, uiteraard wel met een eigen swung. Ik kan het nu eenmaal niet laten!

Wat heb je nodig voor een grote ovenschaal?

  • 1 grote prei, fijngesneden
  • 3 teentjes fijngehakte knoflook
  • 400 gram bimi, de steeltjes in stukjes gesneden
  • 2 el roomboter
  • 15 g tijm
  • 2 el speltmeel
  • 500 ml (plantaardige) melk
  • 200 g (spelt) macaroni
  • 30 g parmezaanse kaas
  • 75 g belegen geraspte kaas
  • 100 g spinazie
  •  2 handjes amandelschaafsel

Wat ga je doen?

  1. Allereerst verwarm je de oven voor op 180 graden.
  2. Smelt de roomboter in een braadpan met dikke bodem en voeg daar de fijngesneden prei, fijngehakte knoflook en de in stukjes gesneden steeltjes van de bimi aan toe. Voeg de tijmblaadjes toe en laat dit bakken voor een minuut of 15. Roer regelmatig even door. Als de groente gaar is, roer je het speltmeel toe en giet je vervolgens de (plantaardige) melk scheutje voor scheutje toe tot je een gebonden saus hebt. Dit duurt een minuut of 10.
  3. Ondertussen kook je de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking en als deze gaar is laat je deze goed uitlekken.
  4. Voeg de geraspte Parmezaanse kaas en belegen geraspte kaas toe aan de saus en pureer deze. Mag best nog wel een beetje een grove saus zijn. Roer de spinazie door de warme saus, de spinazie slinkt vanzelf. Breng op smaak met peper (en eventueel zout.
  5. Meng de saus nu met de uitgelekte macaroni en de bimiroosjes en doe deze over in een ovenschaal. Bestrooi deze nog met een beetje geraspte kaas en het amandelschaafsel. De ovenschaal mag nu een halfuurtje de oven in, of net zo lang tot er een goudbruin korstje op zit.

Ik zeg lekker van genieten!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.