Risotto met witlof, champignons en geitenkaas

Risotto met witlof, champignons en geitenkaas

Champignons, ik ben er werkelijk dol op! Zo rauw snoepen, in de geitenkaasfondue, in een lekker gerecht of zoals vandaag in een vegetarische risotto. Een van dé populairste recepten op deze website overigens!

Deze risotto met champignons, witlof en geitenkaas was een van de gerechten die we in de 30 dagen vegetarisch challenge hebben gegeten. Manlief vond het wel een leuke uitdaging. Nu eten we al regelmatig vegetarisch, maar 100% vegetarisch dus niet. Door je te focussen op volledig vegetarisch gaat er weer even een wereld voor je open. Bijvoorbeeld dat er zoveel verschillende paddenstoelen zijn en dat er zoveel variëteit is in de diverse gerechten. Heerlijk, daar houden we van. In deze challenge hebben we heel gevarieerd gegeten en ik zal deze recepten de komende tijd met je delen. Hopelijk motiveert het jou om ook wat vaker vegetarisch te eten!

1500 liter water per dag!

Wist je dat je de natuur er flink mee helpt om een week geen vlees of  vis te eten? Je bespaart er per dag (!) 1500 liter water mee. Dat is de hoeveel water die je normaliter gebruikt als je iedere dag doucht voor een week lang. Dat is toch onvoorstelbaar? Misschien een mooie reden om ieder jaar in maart mee te doen aan de week zonder vlees?

Goed even terug naar dit gerecht, laten we de keuken in duiken!

Wat heb je nodig voor een risotto met champignons, witlof en geitenkaas voor 2 personen?

  • 150 gr risottorijst
  • 100 ml witte wijn (bv Chardonnay)
  • 500 ml Groentebouillon
  • 2 gesnipperde uien
  • olijfolie
  • 250 gr champignons (in plakjes)
  • 500 gr fijngesneden witlof
  • tijm
  • 150 gr zachte geitenkaas
  • zout en peper naar smaak

Hoe maak je deze risotto?

  1. Allereerst ga ik er vanuit dat je alvast het snijwerk hebt verricht, dat scheelt namelijk een hoop tijd tijdens het koken. Verhit nu een eetlepel olijfolie in een kookpan en fruit hierin de helft van de gesnipperde uien. Eventueel kun je hier nog een teentje fijngehakte knoflook aan toe voegen. Voeg vervolgens de risottorijst toe en blijf roeren tot de rijst glazig wordt.
  2. Blus dan af met de witte wijn. Wil je geen witte wijn gebruiken, dan kun je ook wat appelsap gebruiken. Blijf roeren en blijf er met je aandacht bij. Risotto is namelijk voornamelijk aandacht en liefde en maak dit dan ook niet als je eigenlijk geen tijd hebt! Zodra de wijn is ingekookt voeg je steeds een scheutje groentebouillon toe. Blijf roeren en zodra het vocht is opgenomen voeg je weer wat bouillon toe.
  3. Oké nu wordt het misschien wat lastig, want ik ga je nu vragen je aandacht te verdelen tussen 2 pannen .. Verhit in een koekenpan een lepel olijfolie en fruit de resterende ui Daarna mag de witlof erbij en lekker wat tijm. Zoveel als jij lekker vindt!
  4. Vergeet ondertussen de risotto niet en blijf met aandacht roeren (of besteed dit even uit aan je partner, je kind, je kat (misschien ook niet eigenlijk).
  5. Als de witlof geslonken is, mag je de champignons toevoegen. Bak nog eventjes mee. De risotto heeft een minuut of 20 nodig om te garen. Kom je bouillon te kort, dan kun je dit eventueel aanvullen met water. Blijf roeren en proef of de risotto gaar en smeuïg is.
  6. Nu mag de smeuïge risotto bij de witlof en champignons en last but not least mag de zachte geitenkaas erbij. Roer goed door. Als de geitenkaas volledig is gesmolten en je risotto smeuïg, dan is het tijd om te eten! Garneer eventueel met verse tijm en geniet ervan! Lekker ook met een glas koude witte wijn!

Haastige spoed

Risotto is geen gerecht dat je even hap snap op tafel zet. Je hebt er je volle aandacht bij nodig, maar dan zet je een heerlijk maaltje op tafel.

Risotto met witlof, champignons en geitenkaas

 

Wil je nu een andere risotto met champignons, dan kan ik je deze Swiepswoepswap risotto van harte aanbevelen!

Over Esther 170 Artikelen
Esther | 40+ | Getrouwd | 2 bonuskinderen | 3 poezenkinderen | reislustig | houdt van echt en puur eten | reiki | zet jezelf op 1 | natuurmens | geniet van de kleine dingen | fibromyalgie | tietze | brca2 gendrager | burnout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.