Vegetarische-courgettetaart-uit-het-Meal-Planning-Kookboek
Hartige taarten en quiches,  Hoofdmaaltijd,  Lunch,  Recepten

Vegetarische courgettetaart uit het Meal Planning Kookboek

Zoals ik al schreef in mijn blog over de Stationskefta, heb ik mijzelf voorgenomen om op regelmatige basis uit mijn verzameling kookboeken te koken. Vandaag is het de beurt aan het kookboek van Chickslovefood – Het Meal Planning kookboek.  Deze dames met passie voor lekker en makkelijk eten staan bekend om hun recepten van maximaal 5 of 6 ingrediënten. Daar houden we van bij Esther’s Keuken. Snel, lekker en vooral geen ellenlange ingrediëntenlijst!

Het Meal Planning Kookboek

Bij het doorbladeren van het kookboek Het Meal Planning Kookboek bleef ik hangen bij de courgettetaart, vanwege de polenta. Polenta is een maismeel. En in (Noord) Italië, Oostenrijk, Kroatië, Slovenië en Roemenië koken ze er voornamelijk pap van. Deze pap is dan een soort bijgerecht. In ieder geval, ik kende het gebruik van polenta nog niet (zo goed). Reden te meer om dit recept te maken.

Vegetarische courgettetaart

Nu de week zonder vlees er aan komt (11 t/m 17 maart 2019), is deze vegetarische courgettetaart een heerlijk gerecht om op tafel te zetten. Mijn testpanel was verrast over de veelzijdige smaak met maar zo weinig ingrediënten. Laten we aan de slag gaan!

Het originele recept gaat dus uit van 2 personen. Wij vonden het persoonlijk wat veel met z’n tweetjes en konden er zeker wel 3 porties uithalen.

Wat heb je nodig (voor 2 tot 4 personen)?
  • 1 groentebouillonblokje
  • 125 gram polenta
  • 4 el geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 courgettes
  • 200 gram zuivelspread
Wat ga je doen?
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Leg een op maat geknipt stuk bakpapier op de bodem van een rechthoekig bakblik en vet de zijkanten lichtjes in met olie.
  3. Kook vervolgens 750 ml water. Als het water kookt voeg je het bouillonblokje aan het water toe en al roerend de polenta. Blijf roeren tot het een lobbig papje wordt. Dit duurt in de regel een minuut of 2. Haal de pan van het vuur en roer direct 2 eetlepels Parmezaanse kaas door de polenta en stort op de bodem van het bakblik. Druk aan met de bolle kant van een lepel. Doe dit wel direct anders wordt de polenta te taai om egaal uit te smeren.
  4. Zet het bakblik nu voor een kwartiertje in de oven.
  5. Ondertussen ga je aan de slag met de courgettes. Snijd deze in dunne plakjes en bak deze in een scheutje olie zacht en lichtbruin in de koekenpan. Dit duurt ongeveer 10 minuutjes.
  6. Nu wordt het tijd om de zuivelspread (of roomkaas voor een minder slanke versie) toe te voegen en samen met een snuf zout en peper mee te warmen met de courgettes. Als de zuivelspread vloeibaar is geworden en goed vermengd met de courgettes stort je deze over de polentabodem. Strooi het restant van de Parmezaanse kaas er overheen en bak nog zo’n 25 minuten af. De bovenkant wordt mooi goudbruin.
  7. Laat nog even een minuut of tien staan, zodat de bodem wat steviger wordt en dan is het tijd om aan  te vallen!

Eet lekker!

Vegetarische-courgettetaart-uit-het-Meal-Planning-Kookboek 2

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *