Wild zwijn stoof met gekarameliseerde peer

wild zwijn stoof

Deze wild zwijn stoof met gekarameliseerde peer serveerde ik onlangs tijdens een etentje met vrienden. Ze waren het testpanel en we waren het er unaniem over eens dat dit gerecht echt niet zal misstaan op de kersttafel!

Het wild seizoen is al weer even in volle gang en normaliter mag ik dan bij het uit eten graag kiezen voor een gerecht met wild. Helaas is de horeca al weer eventjes gesloten en dus verwennen we onszelf af en toe met producten die ik normaliter niet zo snel zou kopen. Dit keer nam ik een kilo everzwijnstoofvlees mee bij de Sligro en maakte ik deze wild zwijn stoof. Het recept is gebaseerd op een recept van hen, maar ik gaf er uiteraard mijn eigen draai aan. Voor mijn doen is het echt een ellenlange ingrediëntenlijst, maar soms moet je gewoon een uitzondering maken op je eigen regels. Dit recept heeft echt mega goed uitgepakt en we hebben er met z’n viertjes enorm van zitten smullen.

Variatie en voorbereiding

Mocht je everzwijnstoofvlees nu buiten je budget vallen dan kun je deze stoofpot ook zeker met runderlappen, sukadelappen of riblappen maken. Wat maar in je budget past! Ik serveerde er deze gegratineerde zoete aardappelpuree bij, maar voel je vrij om ‘t te serveren met dikke frieten, een stokbroodje of het laatste halfuurtje wat aardappelen mee te koken in de stoofpot. De mogelijkheden zijn reuze! Houdt er wel eventjes rekening mee dat je het vlees 24 uur van te voren in de marinade zet, dat is echt het allerlekkerst! Dit is een recept voor ongeveer 8 personen.

Wat heb je nodig voor de wild zwijn stoof?

  • 2 el Zwolsche stoof
  • 1 kilo everzwijnstoofvlees, gesneden in stukjes van 3 cm
  • 2 el olijfolie
  • 4 el speltbloem
  • 5 el roomboter
  • 1 gesnipperde rode ui
  • 3 stengels bleekselderij in plakjes gesneden
  • 2 in kleine blokjes gesneden pastinaak
  • 125 gr in plakjes gesneden kastanjechampignons
  • 75 gr grof gesneden oesterzwammen
  • 330 ml bockbier
  • 300 ml runderfond
  • 500 ml kokend water
  • 1 blik (283 g uitlekgewicht) hele, gegaarde kastanjes
  • 2 handperen, geschild
  • 3 el agavesiroop
  • 1 tl kaneel

Hoe maak je het?

  1. Allereerst zet je het everzwijnstoofvlees voor 24 uur in een marinade van 1 el olijfolie en 2 el Zwolsche stoof. Roer alles goed door elkaar, dek af en zet weg in de koelkast.
  2. Haal de volgende dag een uurtje voor je gaat beginnen het vlees uit de koelkast en laat dit even op kamertemperatuur komen. Dit geeft je mooi de tijd om alvast het overige snijwerk voor te bereiden.
  3. Meng daarna het everzwijnstoofvlees goed met de speltbloem en verhit de helft van de roomboter in een grote braadpan. Bak het vlees in een minuut of tien rondom bruin en haal het uit de pan.
  4. Verhit vervolgens de rest van de roomboter en bak hierin de rode ui, bleekselderij en pastinaak voor een minuut of 5. Blus af met het bockbier. Voeg daarna het runderfond, kokend water toe en breng aan de kook. Nu mag everzwijnvlees er weer bij samen met de kastanjechampignons, oesterzwammen en gegaarde kastanjes. Zet het vuur laag (of op een vlamverdeler) en laat de stoofpot minimaal 2 uur sudderen. Langer is altijd goed!
  5. Vlak voor het serveren snijd en schil je de handperen, verdeel deze in 4 gelijke delen en haal je het klokhuis er uit. Verhit nog een el roomboter in de pan samen met de agavesiroop en kaneel. Als deze indikt tot een siroop voeg je de peren toe en laat je dit een minuut of 10 karameliseren. Let op dat het niet te hard gaat!

Serveer de wild zwijn stoof samen met de gekarameliseerde peer en gegratineerde zoete aardappelpuree en eet smakelijk!

 

Over Esther 211 Artikelen
Esther | 40+ | Getrouwd | 2 bonuskinderen | 3 poezenkinderen | reislustig | houdt van echt en puur eten | reiki | zet jezelf op 1 | natuurmens | geniet van de kleine dingen | fibromyalgie | tietze | brca2 gendrager | burnout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.